Glavobolja zbog viza

Već četvrti dan sedim u hostelu Romantik u Tbilisiju. Zajednička soba 5 evra, a u cenu su uračunate večera i neograničene količine kafe i čaja. Od ostalih civilizacijskih tekovina, tu su wifi, veš-mašina, topla voda. Jedino što je ceo hotel u “podzemlju”, u suterenu ukopanom nekoliko metara, zbog čega nema prozora pa je pomalo zagušljivo. No, kad su ciklotuuristi i bekpekeri bili zahtevni.
U tom komforu sam silom prilika, dok čekam da mi stigne iranska viza. Došla sam u petak s Tbilisijskog mora, jer mi je prošlog puta, a to je bilo deset dana ranije, službenik u iranskoj ambasadi rekao da će do petka sigurno biti gotova. Isto to rekao mi je sedam dana ranije, samo što je tada bila u pitanju sreda. U ovoj konfuznoj retrospekciji obećanja i dolazaka u Tbilisi, najveći problem je to što službenik govori užasno loš engleski i apsolutno je nemoguće da se s njim sporazumem. Svi moji pokušaji da mu objasnim kako ja ne mogu da dolazim svake nedelje u Tbilisi, jer putujem biciklom i nemam stalni smeštaj, završili su se neslavno — ništa nije razumeo. A ja samo želim da znam koliko dugo viza — pod uslovom da je dobijem — može da me čeka u ambasadi, jer bih, u međuvremenu, da otpedalam malo u Rusiju, recimo.
Nakon mog poslednjeg pokušaja da to saznam, prošlog petka, službenik se ljubazno osmehnuo (ništa ne shvatajući) i rekao mi da dođem u ponedeljak, tj. danas kada će sigurno biti gotova. Obradovavši se, odlučila sam da odsednem u ovom hotelu umesto da potežem negde izvan grada pa da se za dva dana vraćam natovarena stvarima.
No danas, kada sam (prvi put se i toga dosetivši!) pozvala ambasadu pre nego što sam tamo otišla, ispostavilo se da je njima neki praznik i da ne rade. Ne znam šta će biti sutra, ali dobila ili ne vizu, odoh put Imaretija, oblasti u centralnoj Gruziji, na sedmodnevnu turu.
A od iranske vize zavisi mi dalji pravac kretanja.
Ako je dobijem, u problemu sam kuda dalje. Mislila sam kroz Pakistan, makar vozom, ali otkrila sam da već dve godine važi pravilo da se ne izdaju vize nerezidentima. Od 2010, niko ko je aplicirao vam svoje matične zemlje nije dobio vizu. I šta sad? Da šaljem pasoš kući molećui prijatelje da podnesu zahtev u moje ime, a ja da putujem bez njega? Ne čini mi se kao pametna ideja.
Iz Irana mogu da letim u Indiju (pod uslovom da prethodno dobijem njihovu vizu). Najjeftiniji let je oko 200 evra ako se rezerviše dva i po meseca ranije, a doplata za prtljag preko 23 kg je još 100 evra. No comment — bez razmišljanja odbacujem tu mogućnost.
Gledam kako bih iz Irana šmugnula u neku zemlju u Persijskom zalivu iz koje bih posle za svega 120 evra mogla avionom u Delhi. Ali ispostavlja se da bi to bila skuplja dara nego mera, jer su cene viza za UAE ili Katar ili Kuvajt (ako bih uopšte i otišla tamo) skuplje od onoga što bih uštedela na avionskoj karti. Dakle, odustajem i od te opcije.
Možda da krenem iz Irana prema Turkmenistanu? Od samog pomena STANS država diže mi se sva kosa na glavi. Em je skupo em je do zla boga komplikovano. I gotovo nemoguće završiti išta lično, bez posredovanja Stantours agencije. Ljudi rade superprofesionalno, i tu nema mesta prigovoru, osim što su im i cene za usluge superprofesionalne.
Ali, kako nemam mnogo izbora, sve sam naklonjenija soluciji da platim za turkmenistansku vizu (izdaju samo tranzirnu na 5 dana) i pozivno pismo koje je neophodno da bih je dobila (sve skupa oko 70 evra).
A kako pet dana nije dovoljno čak ni da od iranske granice prepedalam do kazahstanske, što je “najuži” zemljani pojas Turkmena, moraću da uzmem neki taksi ili da platim maršrutku kad budem prešla granicu. To nije skupo, možda 15-20 evra, ali na onih 70, to je već 90.
Potom mogu slobodno u Kazahsta, koji je edina STAN država za koju nam ne trebaju vize. Ali! Uvek to “ali”! Ne trebaju nam vize do mesec dana. A Kazahkstan onoliki, nema šanse da se išta tamo izvozi za to vreme. Ne postoji mogućnost produženja vize u Kazakhstanu, a čini se ni van njega. Jedino rešenje je izaći iz zemlje, u Rusiju za koju nam takođe ne trebaju vize do mesec dana. Ali ona je malo podaleko i morala bih da dosta skrećem s pravca i vrćam se na zapad ili udaljavam na sever, što mi se ne mili. Jer, sve će se to dešavati na jesen, što znači da ću morati da žurim kako me početak zime ne bi uhvatio u Kazakhstanu ili Kini.
A Kina je razlog za još veću glavobolju. U Tbilisiju je teže izvaditi vizu za Kinu nego za Iran. To je i bio razlog što sam odustala od opcije Rusija-Kazah-Kina. No, obrni-okreni, izgleda da mi nema druge, nego da apliciram i za kinesku vizu. Odavde, jer je iz STANS zemalja to nemoguće uraditi. To je još 30 evra i još sedam dana čekanja. I noći i noći planiranja i uklapanja termina.
A kad tamo negde u oktobru budem dopedalala u Urumči, mogu samo da uhvatim voz do Pekinga. Jer oktobar sigurno nije mesec kada treba pedalati preko Himalaj ili Tibeta. Ali, zato je tu voz, koji tri dana putuje od kazahstanske granice do kineske prestonice. Žuljanje gluteusa na sedištu drugog razreda košta tričavih 35 evra.
Najbolje od svega je što ja želim da posetim sve STANS zemlje. I da vozim KKH, iz Pakistana u Kinu (ili obrnuto). Kada i kako — ne znam. Sledeće godine možda, sa Istokom s kojim imam načelni dogovor da vozimo zajedno preko Karakoruma.
Čitava ova priča može očas da padne u vodu ako mi ne budu dali iransku vizu. Osim što je to bačenih 55 evra prilikom apliciranja, najveći problem koji ću tada imati biće trka sa vremenom jer se u tom slučaju vraćam na prvobitni plan: iz Gruzije u Rusiju, iz Rusije u Kazahstan, pa u Kinu.
I tako… Sedim u hotelu obećavajućeg naziva Romantik, ne pomaljam nos napolje i danonoćno pretražujem po internetu sve moguće opcije. Kuda se denuti iz ovog dela sveta a da mi cena viza i troškovi transporta ne progutaju sav novac kojim mesečno raspolažem? Nisam pametna a teško da iko može da mi pomogne.

Subscribe
Notify of
guest
19 Comments
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
baki
baki
11 years ago

Gledam ove tvoje potencijalne rute i dileme i neznam šta da ti kažem. Prve dve varijante sa Iranom su problematične zbog Turkmenistana i Pakistana. Inače Iran je fantastična zemlja sa ubedljivo najgostoljubivijim i najboljim ljudima koje sam do sada sreo. Sa kime god da sam pričao, a da je bio u ovoj zemlji deli moje mišljenje. Što se tiče Stantoursa, stvarno su dobri, pouzdani i brzi i koliko sam proveravao jedni su od jeftinijih za pribavljanje pozivnih pisama. Meni su pre mesec dana obezbedili pozivno pismo za Uzbekistan za manje od nedelju dana od kada sam im uplatio pare na… Read more »

Snezana
11 years ago
Reply to  baki

Baki, vidi se da si upućen jer imaš identična razmišljanja. Sve te potencijalne rute sam već prečešljala milion puta po netu. Iran hoću da vidim baš iz razloga koje navodiš, ako dobijem vizu, naravno. Da ne čekam tu vizu, već biuh uveliko bila negde u Severnoj Osetiji vozeći prema Kazakhstanu. Od prošlog juna otvoren je prelaz Gruzija-OSetija na Kazbegiju. Ide se kroz neki tunel (pa moram da nađem kola jer je zatvoreno za pešake), potom ruta vodi u VVladikavkaz pa odatle u Astraghan, zaobilazeći DAdžestan. Osim vozova kroz Kazakhstan (što je najverovatnija varijanta za prelazak preko pustinje) razmišljala sam i… Read more »

Snezana
11 years ago
Reply to  Snezana

Odbijena za iransku vizu jer nemam pozivno pismo.
Sad ću da probam da dobijem kinesku. Mrzim ovo.

Emil
Emil
11 years ago

Снежана, ћао! Овде је Емил из Алма-Ате, већ сам се јављао пре неки месец дана. Пробао да смислим нешто око казашке и узбечке визе… био сам у нашој полицији за странце, али кажу да није могуће продужити рок важења визе или добити визу на лицу места, може само преко туристичке фирме (читај треба пуно пара), чак и у случају ако не треба виза. За узбечку визу треба позивно писмо од туристичке фирме 2 недељ, али амбасада у Алмати ради добро, нема оног “дођи мало сутра”. Код нас можеш да пробаш и са кинеском визом (уз мало преговора), ако не прође… Read more »

Snezana
11 years ago
Reply to  Emil

Emile, hvala mnogo na ovome, stvarno si uložio mnogo truda. Stavri stoje ovako: – Iran me odbio za vizu – iz Gruzije se ne mopže aplicirati za kinesku vizu ako si nerezident. Dakle, džaba ste krečili :o) – U Abkhaziju ne mogu, predaleko je i sad i nemam vremena – IDem preko Kazbegija u Rsiju. Već juče sam krenula ali sam se jutros vratila u TBilisi da proverim sve detalje za kinesku vizu, da mi psole ne bi bilo žao što nisam pokušala – Danas idem ponovo put Kazbegija – Plan je da u Kazah pređem negde kod Astrahana –… Read more »

Snezana
11 years ago
Reply to  Emil

Emile, zamolila bih te za jednu veliku uslugu. Kad mbudeš mogao, jer nije žurba, da odeš do kineske ambasade i proveriš da li je ovo tačno: http://www.caravanistan.com/visa/china/
Jet to mi se desilo u Gruziji, promenili su uslove i sad je nerezidentima nemoguće da dobiju kinesku vizu.
To bih trebala da znam pre ulaska u Kazak.
Hvala!

Nikola
Nikola
11 years ago

Snezana kraljice! Do neba ti hvala za ovaj putopis. Sinoc sam nasao slucajno na B92 blogu tvoje putesestvije i iscitao sve od prvog do poslednjeg… Ne mogu recima opisati koliko sam fasciniran i kako sam se osecao citajuci sve ovo… Ja nameravam da uradim slicnu turu motorom i vec govodinu dana pravim planove i skupljam novac… ali tek posle ovoga sto sam procitao o tebi shvatam kolike smo mi muskarci pi…e… upisujem cerku sutra na fax, cekam uplatu neku i krecem tvojim stopama…. praticu tvoj blog pa ako bog da mozda se i vidimo negde…. Srdacan pozdrav i sve najbolje… Read more »

Snezana
11 years ago
Reply to  Nikola

Nikola, hvala! Drzim palceve da uspes. Najteze je krenuti, veruj mi. Posle se samo kotrljas po inerciji :)))

Emil
Emil
11 years ago

још увек нисам био у кинеској амбасади, пошто амбасада ради у исто време кад радим и ја.
Али, јуче сам срео једног момка Србина,који иде за Кину и сад је у Алмати. Питао сам га па ми је рекао да није могуће добити кинеску визу у Казахстану, али могуће је у Киргизији и Таџикистану, где је и добио, чекао је 6 дана
П.С. Да ли користиш каучурфинг http://www.couchsurfing.org
Добра је ствар, можеш да нађеш смештај у градовима, у неким земљама функционише добро, у неким не баш, али ипак може да се нешто нађе

Snezana
11 years ago
Reply to  Emil

Zdravo Emile,
videla sam oporuku na ST forumu. Mislim da nema potrebe ni da ideš, jer taj ionfo imam i ja. Planirala sam Kirgiziju ili možda Mongoliju, ali prvo mi je lakše i bliže iako skuplje. Tadžikistan mi je trošak više, ali ta opcija stoji ako u Biškeku ne budem mogla da dobijem kinesku vizu.
CS koristim, kao i HC, a imamo mi i jedna naš biciklisitčki pandan tim listama, http://www.warmshowers.org/

Gox
Gox
11 years ago

Huh. Nezgodno je kad zavisi od drugoga, nadam se da ce sve biti po tvom planu i zelim da se sto prije dokopas Kine, nekako mi ove STAN zemlje ne izgledaju sigurno za ciklonauticu. Srecno

Snezana
11 years ago
Reply to  Gox

Gox, hvala! Samo mislim da jako grešiš u vezi sa Stan državama, barem su priče (ciklo)putnica sasvim drugačije. Nadam se da ću videti na “licinom mestu” koliko su tačne, ako ne ove, onda sledeće godine.

komsija
komsija
11 years ago

A da probas da uhvatis neki trgovacki brod iz Bander Abasa. Oni hoce da prime putnika za neku simbolicnu cenu. Da probas nesto do Indije. E sad buduci da je Iran pod embargom, ne znam kako ide sa tim trgovackim brodovima. Pozz Ilija

Snezana
11 years ago
Reply to  komsija

Komšo, čitala sam i o toj opciji, ali je veoma teško izvodljiva i neizvesna. Problem je što većina tih cargo transportera ide prvo za DUbai, a meni je jako teško da dobijem vizu za UAE. A veliki problem je da se nađem na krajnjem jugu Irana i onda da shvatmi da nemam alternativu, tj. da je jedina alternativa da letim za (verovatno) ~400 eura u Indiju. A našla sam i ovu info: its not allowed for a passenger to travel on a commercial ship into India, the maritime laws in india do not allow the manifest to include a passenger… Read more »

Anonymous
Anonymous
11 years ago

kopija pasosa poslata, aj pa sa srecom!

Snezana
11 years ago
Reply to  Anonymous

Hvala, Veljiću mlađi! 🙂 Poslala sam ti mejl!

Gox
Gox
11 years ago

Ako situacija oko Kineske vize bude bezizlazna predlazem da pokrenemo FB grupu – petiiciju – molbu Kineskim vlastima da ucine presedan i izdaju vizu nasoj hrabroj Snezani. Naravno potrebna je masovnost, dakle budite spremni da zatrpate statuse pozivnicama da se drustvo pridruzi. Tvoj put je san, ti vozis san svih nas. Go for it Snezana! P.S. Molim te za detaljne slike tvoje Botekije (najbolje bi bilo da napravis album na Picassi) , posebno sa problematicnim dijelovima i djelovima koji nisu njihovi, jer bih da pisem na FB grupi Bottechia o tvojoj avanturi. Dozvoljavas? Naravno bilo bi najbolje da mi posaljes… Read more »

Snezana
11 years ago
Reply to  Gox

Hvala, Gox, ali vrlo sam skepštična. Sve više mi se čini da ću zaglaviti u kazahstanu ili Mongoliji, bez vize za dalje a da ću morati na po mesec dana da izlazim iz zemlje i ponovo ulazim. A zima dolazi. A za avion nemam para… I tako. Biće užasno glupo ako prekinem putovanje jer nisam mogla da dobijem vizu da izađem nekako iz kontinentalčne Azije. Hvata me očaj što više infromacija prikupljam. Kinezi menjaju pravila za dobijanje viza preko noći. Do sad je vbilo lako dobiti vizu za nerezidente u Mongoliji a od juna je postalo skoro nemoguće. Ko zna… Read more »

Snezana
11 years ago
Reply to  Gox

P.s. forkaću ili ću sastaviti mejl, sad sam stvarno uu rci da nađem neku mogućnost a i ove je očajan interent.

19
0
Would love your thoughts, please comment.x