Najava crowdfunding kampanje

Nije me bilo dugo, najpre zato što pedalirajući po Javi u grupi sa troje biciklista nisam imala kad da pišem, a po dolasku na Bali, gde se sada nalazim, zasela sam da radim. (Verovatno sam jedina koja je došla na rajsko ostrvo i ne izlazi po ceo dan iz sobe.) Imam nekoliko ‘projekata’ na umu, a za početak pokrećem crowdfunding kampanju na sajtu Indiegogo kako bih prikupila sredstva za štampanje…
Ali, ajmo redom.
Crowdfunding kampanje su način prikupljanja sredstava za najrazličite projekte. Više se ne traže moćni sponzori, već veliki broj običnih ljudi prilaže manje ili veće sume za realizaciju neke ideje koja im se čini zanimljivom. Zauzvrat, dobijaju po povlašćenoj ceni ono u šta su uložili, a ako prilože više, slede im i brojni pokloni koje su za njih predvideli pokretači kampanje. Na ovaj način danas se u svetu finansiraju čak i velike i uticajne kompanije, dok je kod nas gotovo nepoznat jer o crowdfundingu jedva da se i pisalo.
U ponedeljak 27. aprila pokrećem svoju crowdfunding kampanju kako bih prikupila sredstva za objavljivanje dva priručnika:
– Kamperskog priručnika sa mini-kuvarom
– Vodiča za putovanja biciklom
Dve knjige
Knjige izlaze u prvoj polovini juna, taman pred početak glavne sezone.
Na njima sam, s prekidima, radila dve godine. Kada mi je palo na pamet da prebacim na papir svoje iskustvo u kampovanju i putovanju biciklom, napisala sam mini-priručnike koje sam objavila na stranici Korisno. Njih neću povlačiti sa neta ni nakon objavljivanja papirnatih izdanja. Naime, tekst u obe knjige je duplo obimniji i pokriveno je neuporedivo više pitanja, pa verujem da skraćena online verzija neće ugroziti prodaju knjiga.
Za Kamperski priručnik imam i stručnog recezenta, dugogodišnjeg visokogorca, alpinistu, penjača, koji je uz sve to i menadžer prodaje u jednoj ozbiljnoj prodavnici kamperske opreme. Njegovo ime je Vanja Ćirić i javno mu zahvaljujem na svim ispravkama u tekstu.
Kampanja će trajati mesec dana, i svi koji se budu uključili, moći će da nabave knjigu ili obe knjige po pretprodajnoj ceni.
Ali, to nije sve.
Shodno praksi na crowdfunding platformama, i ja sam smislila nekoliko načina da se zainteresovani uključe i u samo oblikovanje knjiga — da delom utiču na njihov sadržaj. Tako će određeni broj ‘mikrofinansijera’ dobiti priliku da u priručnicima objavi (potpisanu) fotografiju sa svog kampovanja ili putovanja biciklom, ili da u mini-intervjuu u formi kakva se praktikuje na Fejsbuk stranicama “Humans of…” podeli svoje iskustvo, anegdotu, savet…
Ali, da ne širim dalje priču jer sve će to biti objašnjeno u tekstu ispod promotivnog videa za kampanju. Ovo je isečak iz njega, kao najava.

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Marica
8 years ago

Pa super ti je ovo. Nisam skontala da ćeš da štampaš priručnike. 🙂
Nego, nisi nigde ostavila u postu link ka kampanji na Indigogo sajtu. Ako sam dobro shvatila, ti si je tamo već kreirala.

Jože
Jože
8 years ago

Priručnici biće hitovi; dopunjavani i doštampavani skoro svaku godinu.
Naročito o putovanju biciklom. Mnogo nas voli jedno- ili dvo-dnevne izlete biciklom – neki bi i na odmor biciklom. Priručnik će koristiti za pravljenje planova; za – fizićke, kondicijske, psihićke, tehnićke i ostale potrebne – pripreme; za slatko sanjarenje 🙂
Nešto manje junaka bi (makar na određeno vreme) i živelo u prirodi (krpelji …)
Lep pozdrav Tebi Snežana i svim pratiocima, Jože

4
0
Would love your thoughts, please comment.x