Transilvanija

Ne moramo da konsultujemo mapu da bismo shvatili kako smo se nakon istočnih Karpata obreli u Transilvaniji. Razlika je toliko očigledna kao da smo se našli u sasvim drugoj zemlji. Drugačija je priroda, drugačija su naselja, drugačiji su i ljudi. Bilo da okrećemo pedale uzbrdo ili stiskamo kočnice nizbrdo, s obe strane puta pucaju otvoreni vidici na basen nekadašnjeg Panonskog mora. Naselja gube prepoznatljiv rumunski pečat sa kućama šarenih fasada koje su napola skrivene iza izuzetno visokih drvenih kapija, navrh kojih se gnezde ptice u za njih posebno predviđenim šupljinama. Ustupaju mesto zidanim kućama sa šorovima koje se nižu kao pod konac, u austrougarskoj tradiciji seoskih naselja. Svi javni nazivi, od tabli na ulasku u mesta do onih sa imenima ulica, ispisani su dvojezično, na rumunskom i mađarskom; i uglavnom prvo na potonjem. Ako njihovi žitelji, Mađari, potomci Saksonaca koji su ovde živeli od srednjeg veka, nisu toliko egzaltirani kada ugledaju prašnjave putnike na biciklima, a ono nisu ništa manje ljubazni kada ih upitamo za neki put ili pravac.
Nama je posebno zanimljivo to što prvi put ovde, u srcu “mađarske Transilvanije”, srećemo bicikliste rekreativce. Grupica od pet-šest njih na trkačkim biciklima i u biciklističkoj opremi sustigla nas je na vrhu Sicaša, brda na padini nekadašnjeg vulkana. Nisu bili ni upola razgovorljivi kao njihovi susedi Rumuni, koji bi nas sigurno zasuli pitanjima da su nas tako pretekli na drumu, ali su nam se ljubazno javili i poželeli nam srećan put. No, ni nama nije bilo previše do priče. Uživali smo sami za sebe, odmarajući oči na zatalasanim linijama oivičenim obroncima Karpata što se razlivaju u izmaglici, ne znajući šta bismo odgovorili kada bi nas neko upitao šta nam se više dopada — zatvorene karpatske serpentine ili otvoreni vidici Transilvanije. Rumunija je podjednako fascinantna u svim svojim različitostima.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Cheda
Cheda
12 years ago

Pratim tvoje i Brajanovo putesestvuje ,i dopadaju mi se pricice ,ima jako zanimljivih stvari ,poneki put imam utisak kao da sam tamo negde.Ali potkrala ti se jedna greska , naime Madjari koji zive u Rumuniji nisu potomci Saksonaca,oni tj saksonci poticu sa juga sadasnje Nemacke.Veliki pozdrav,i samo okrecite pedale,jer put je pred vama….

1
0
Would love your thoughts, please comment.x