O meni

Kada sam bila mala, maštala sam da postanem pisac. Bila sam sigurna da ću provesti život u nekoj izolovanoj kolibici na planini, pišući izmišljene priče i silazeći među ljude samo kad objavim novu knjigu.

Zbog toga sam završila Filološki fakultet, Grupu za jugoslovenske književnosti sa opštom književnošću, pisala recenzije i priče, a jedne godine pobedila sam na čuvenom konkursu Matice srpske “Prva knjiga”, sa rukopisom pripovesti “Dok su duše lutale.” Deset godina kasnije, objavila sam zbirku priča “LP – lične priče”, u izdanju Narodne knjige.

Ali nisam se povukla u neku kolibu. Radila sam kao nastavnik srpskog i književnosti, kao lektor u multimedijalnoj kompaniji, kao prodavac nekretnina, kao prodavac a potom i menadžer osiguranja, kao prodavac svega i svačega, pa opet kao lektor za časopise i neke izdavačke kuće… promenivši petnaestak poslova.

Na početku četrdesetih, trgnula sam se, upitavši se a šta je bilo sa mojim snovima. Zašto nisam postala pisac? Zašto sam se izgubila u sistemu čiji deo nikad nisam želela da postanem? Kako mi se to desilo da me je život odvukao u nešto sasvim drugačije od onoga o čemu sam maštala?

Bila je 2011. kada sam rasprodala sve što imam osim malog stana u Beogradu i krenula u najveću avanturu svog života: biciklom oko sveta. Putovala sam sa dnevnim budžetom od pet evra, spavala u šatoru, kuvala na gorioniku. Popela sam se na Himalaje biciklom i prešla pustinju Gobi. Stigla sam do Sibira na severu, do Japana na Istoku, do Timora na jugu. Prešla sam 56.000 km biciklom, 1.000 peške, i bila u 42 zemlje. Sve vreme putovanja pišem blog, a u nekoliko navrata zaustavljala sam se na duže kako bih napisala novu knjigu. Tako sam privremeno živela u Kambodži, u Nepalu, u Vijetnamu, na Baliju, u Južnoj Koreji, Patagoniji.

Najzad živim u svojoj kolibi, mada ona ima oblik šatora. Živim slobodno, izvan svih sistema. I pišem, objavljujem, držim tribine, prodajem knjige i tako se finansiram za nastavak putovanja. S ponosom sebi mogu da kažem: “Ja živim svoj san!”

Naslovi koje sam objavila:

„Dok su duše lutale“ (pripovest), Matica srpska 1995.
„LP“ (priče), Narodna knjiga 2005.
„Zakotrljaj me oko sveta“ (roman) autorsko izdanje i reizdanje Lagune, 2014.
„Priručnik za kampovanje“ (priručnik), Nova poetika 2015.
„Vodič za putovanja biciklom“ (priručnik), Nova poetika 2015.
„Preko Himalaja i Gobija“ (dva putopisa), Laguna 2015. i reizdanje 2018.
“Nomad (I)”, autorsko izdanje 2016.
“Severna Koreja – putovanje po zemlji Kim Džong Una”, Kornet 2018. i autorsko izdanje.
“Svedočenja o Zemljanima”, autorsko izdanje 2019.
“Planeta Japan(aca)”, autorsko izdanje 2020.