Argentina

Avantura prelaska granice planinarskim stazama

24.02.2020 | 26 komentara
Bilo da ovde dođete na četiri, ili dva toka, ili pak sletevši avionom na neki od malih lokalnih aerodroma, naposletku ćete morati da idete peške, da se prilagođavate neredovnim linijama brodića i brodova koji raspored plovidbe menjaju iz dana u dan, a shodno vremenskim prilikama, da se pomirite sa tim da ovde ušteda vremena i zacrtani ’tajming’ nisu nikada na prvom mestu, već da sve zavisi od spoljašnjih prilika.

Tri trekinga u N.P. Los Glaciares

19.02.2020 | 11 komentara
Dodatna privlačnost pešačkih tura iz El Čaltena leži u tome što je ulaz u Nacionalni park besplatan. Kao i kampovanje u njemu. Uz napomenu da se ne može šatorovati na divlje, već samo u kampovima koji su za to određeni. Tu je i niz drugih pravila: ne sme se paliti vatra, nije dopušten čak ni gorionik na drva, smeće nosite sa sobom, sopstevni izmet zakopavate, kućnim ljubimcima pristup je zabranjen... rečju, leave no trace.

Poslednji dani u stepi

16.02.2020 | 44 komentara
Nakon njihovog odlaska u nepoznatom pravcu, došla je policija sa poternicama za Buč Kesidija, Sundanse Kida i njegove žene Elen Pejdž, koji su upravo bili upljačkali Londonsku banku u Rio Galegerosu. Ispostavilo se da su upravo to to troje gringosa koji su ovde bili odseli.

Na putu za El Calafate

10.02.2020 | 35 komentara
Otac se penzionisao prošle godine. I u trenutku kada je prestao da radi, stigao je sinovljev poziv da mu se pridruži na završnom i, ujedno, najlepšem, delu puta. „Najpre sam mislio da mi je to ponudio reda radi, zabrinut za mene, za to kako ću sad podneti da budem penzioner, pa nisam odmah pristao“, priča mi. „Ali kako je ostao istrajan u pozivima, to sam mu se pridružio u novembru.“

Na koju stranu da krenem?

20.01.2020 | 34 komentara

Sasvim sam sigurna da ću ga i sama osvojiti, uz pomoć svih nomada koje budem sretala, svejedno da li su na dva ili na četiri točka, jer ovde, na ovoj ruti, mi smo jedni drugima najveća i najbolja podrška.

Put, vetar i borba

15.01.2020 | 43 komentara
I onda – proviđenje u vidu natpisa Camping Northe. Strelica koja pokazuje da je imanje sa drvećem, i živim i sasušenim, zapravo privatni kamp. Zaista imam sreće!

Teški počeci

11.01.2020 | 24 komentara
Možda jeste bilo ovako, sećam se da sam plakala od bola zbog hladnoće. Bila sam sišla i gurala bicikl ne zbog uzbrdice, jer bilo je ravno, već da bih pospešila cirkulaciju u zaleđenim nožnim prstima. I kad se toga setim, bude mi malo lakše. Eto, to sam preživela, pa ću i ovo. Biće sve u redu.

Tierra del Fuego, Patagonia, Argentina

07.01.2020 | 74 komentara
Svi imamo svoj ritam i svoje vreme. I jedino ako slušate sebe i pratite sebe, možete uspeti. Naravno, ukoliko ne odustanete. Davno je rečeno: ne pobeđuju najbolji, nego najistrajniji.

Nova godina na kraju sveta

04.01.2020 | 19 komentara
Grlim je i ulazim u svoju limenu baraku, koja mi se sad čini kao dvorac od neprocenjive vrednosti. Iskustvo koje sam ovde doživela ne nude ni najskuplji hoteli na svetu.

35 sati do najjužnijeg mesta na planeti

01.01.2020 | 52 komentara
Spuštamo se, neosetno, glatko. Aplauz putnika. „Dobro došli u Ušuaiju“, kaže kapetan. „Vreme je sunčano, temperatura 13 C. Hvala vam što ste leteli sa Aerolineas Aregntinas i srećna vam Nova godina!“