Od Vlada(ra) do vampira

Bran svakako nije ni Brajanov ni moj najomiljeniji grad u Rumuniji, niti je Drakulin zamak najinteresantnije mesto koje smo želeli da posetimo, ali, kada smo se već zatekli usred Transilvanije, nekako se činilo neminovnim da ga obiđemo.
Tako smo, poput hiljade turista koji hrle da razotkriju misteriju zvanu Drakula Vlad, ušetali u zamak u kome je on zapravo bio samo jedan od stanovnika. Prateći vrlo iscrpna objašnjenja na rumunskom i engleskom, koja su postavljena u svakoj prostoriji zamka, neupućeni posetilac (poput nas) zbilja će steći kompletan uvid u istorijat zamka, u značaj koji je imao kao utvrđenje u srcu Transilvanije, kao i u to kako je legenda o Drakuli zapravo nastala. Krivi su pisci, u ovom slučaju Brem Stoker koji je živo predanje o jednom od najsurovijih vladara svog doba pretočio u pravi bestseler.
Što se pak samog zamka tiče, nije ostavio poseban utisak na nas. Obišli smo sve prostorije i sve to uredno zabeležili na fotografijama, ali tokom dvočasovne posete nijednom nam se nije oteo uzvik oduševljenja. Zapravo, jeste jednom, i to meni, kada sam prvi put prošla kroz ulazna vrata, visoka jedva 170 cm, a ubrzo se ispostavilo da nijedna nisu viša. Ala su bili niski ovi rumunski velikaši i krvopije!
Fotke su ovde.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x