Kakvi su zapravo Grci?

U tri kuće na obodu grada Lefkade pitam da postavim šator u dvorištu ili maslinjaku. U prvoj me glatko i kratko odbiju, bez ikakvog objašnjenja, u drugoj izmisle kako kroz dvorište celu noć prolaze kola, a u trećoj, nakon desetominutnog većanja između majke, ćerke i njenog muža, takođe me odbiju, ali mi pokažu na neograđen plac preko puta njihove kuće.
E pa stvarno! To sam mogla i bez vas da nađem. No, iskreno, i nije tako loše mesto. Plac je na kraju slepe ulice, jeste malo zarastao u travuljinu, ali barem me niko ne može videti s puta. Veliki plus je i to što je ispred kuće u kojoj su većali, na putu, postavljen senzor, pa kad neko naiđe, upali se snažan reflektor koji obasjava i plac na kome sam postavila šator.
Dok vozim nazad ka gradu, u potrazi za pijaćom vodom i namernicama, nerviram se zbog negosotoljubivih Grka. Stvarno ne mogu da verujem da neko, ko ima dvadeset ari zemlje, ‘ladno kaže “Ne”, ili da u taku smisli laž o tranzitu preko zabačenog placa, a ponajmanje da moja molba iziskuje desetominutno većanje da li me pustiti ili ne. Takvo nešto apsolutno bi bilo nemoguće u Srbiji.
U povratku iz grada, uđem u skoro prazan restoran da zatražim vode. Unutra jedna žena i pet-šest muškaraca. Poziva me da uđem, a narednog minuta servira mi ogromno parče kolača i veliku šolju kafe, te me posadi da sednem s njenim prijateljima. Tek tako, neku biciklistkinju s ulice. Krajnja suprotnost mojim prethodnim trima susretima s njenim sugrađanima, a možda i komšijama, jer se sve dešava u krugu od petsto metara.

Slavljenicin prijatelj seda do mene i pokušavamo da razgovaramo. Pričamo na nekoj mešavini grčkog, engleskog i rukomašućeg jezika, ali se prilično dobro razumemo: osmesi, srdačnost, zagrljaji. Razumem da se slavljenica zove Dimitra, da ima jednog prijatelja Sofoklosa a drugog Spartaka, s kojim razgovaram, što izaziva niz komentara — njihovih na grčkom, i mojih na srpsko-engleskom, kao i zajednički, univerzalno razumevajući smeh. Pre nego što odem, pokušavam da im objasnim da su me pokolebali u lošem mišljenju o Grcima. Za sada, Sofijino gostoprimstvo i njihova srdaćnost potiru meni neshvatljiva odbijanja ljudi u mestima gde sam pitala za metar kvadratni travnjaka.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x