Široko slovensko

25. april
Nekada su prelazi iz zemlje u zemlju skoro neprimetni i da nema graničnih kontrola i onih kapija za teškaše, automobile, pešake, putnik ne bi ni znao da je kročio na tlo druge države. Nekada su pak granice stvarne fizičke međe, linije razdvajanja različitih geomorfoloških oblika, pa se čini da im je tu prirodno mesto jer tamo iza počinje drugi svet. Ovo potonje slučaj je sa tursko-gruzijskim prelazom Sarp-Sarpi.
Već danima pedalam kroz istu scenografiju: širok magistralni put sa po tri trake u svakom smeru i zelenim pojasom između, s jedne strane puta brda, ne mnogo visoka ali zato veoma strma, a s druge nekoliko metara široka kamenita plaža i more. Naselja se uglavnom odvajaju na uštrb brda, tamo gde Zemljina kora nije toliko izgužvana, ali neka su ponikla i po njima, prateći linije nabora i rasada, što gledano s puta izgleda kao oni dečiji crteži na temu “Moja kuća na brdu ili podno njega”. To je slika turske strane crnomorske obale.
A onda, čim se pređe granica, šest traka se pretvaraju u dve veoma uske, koje nakratko krivudaju prateći liniju brda u koje je put usečen, a sve nizbrdo, do nivoa mora.
Odatle, pejzaži postaju potpuno drugačiji i s obe strane prostor se otvara: i prema kopnu i prema moru. Kao da je neko dlanom izglačao i zategnuo Zemljinu površinu, brda su potisnuta u dubinu kopna kilometrima širokom ravnicom, šumovitom, močvarnom ili kultivisanom oko naselja. A s morske strane, desetinu metara ili više široki pojas uređenih šljunkovitih plaža, ili pak nedirnutih zelenih livada koje se završavaju peščanim obalama.
Čak i ako bi izbrisali državne granice, ne bi bilo sumnje: odavde, iz ovog jugoistočnog kutka uz obalu Crnog mora, počinje nepregledno slovensko prostranstvo — kako god se ono zvalo i na koliko god teritorija bilo iscepkano.
Здравствуйте, славянские страны!

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Емил
Емил
11 years ago

ћао, Снежана!
прочитај твоју поруку у теми на форуму клуба путника Србије, па скочих овде.
имаш ли у плановима да свратиш у алма Ату током пута око света, ако да радо бих се срео и частио кафом/чајем 🙂
мејл већ имаш, мобилни је +77073050167

Емил
Емил
11 years ago

П.С. или како већ сад се зове Алмати, у Казахстану

Snezana
11 years ago
Reply to  Емил

Cao! Hvala na citanju i pozivu. Ako budem isla severnom stranom, a ne kroz Iran i Pakistan, planiram da za 15-ak dana predjem u Rusiju (na Kazbekiju), onda bih usla u Kazah kod Astrakhana, i pratila rutu do Almatua gde bih usla u Kinu. U tom slucaju cemo se sigurno videti i popiti kafu i to negde sredinom leta!
P.s. Da li mozda znas kako mogu da produzim boravak u Kazahstanu posto mi za mesec dana ne treba viza ali ja cu sigurno pedalati barem dva meseca ili cak i duze?

luli
luli
11 years ago

to moze biti problem u Kazahstanu ne u Kirgistanu.najbolje ti je da preskocis granicu na jedan dan

Snezana
11 years ago
Reply to  luli

Nisam sigurna da je to iuzviodljivo a i ne mislim da je to pravilo posto se za zemlje koje moraju da imaju vize odobrava tri meseca a mi imamo jedan mesec bez viza. U najgorem slučaju, to znači da ću morati da kupim vizu za produženje boravka. Uostalom, videću uskro u ambasadi u Tbi,lisiju.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x