Čemu ovo služi a uz to i ne radi?

Nakon teškog perioda i mnogo psovki i boganja na Primus, sada mogu da kažem da je jedini problem bio u mom nepoznavanju tog gorionika. Ni oni koji su mi ga prodali ne znaju skoro ništa o njemu. Zapravo, znali su malo više od mene u početku, ali verujem da niko sa naših prostora (izuzimajući Slovence) nije koristio taj gorionik kontinuirano godinu dana, koliko ga ja koristim, pa me, razumljivo, niko nije mogao ni posavetovati, van onih uobičajenih instrukcija o održavanju i čišćenju.
Zato sam potražila pomoć na forumu koji se bavi isključivo gorionicima. I momci su imali zaista konstruktivne savete zasnovane na ličnom iskustvu u dugogodišnjem korišćenju Primusa. Već u prvom odgovoru, nepogrešivo su pogodili šta je problem i savetovali mi šta da uradim.
No, ja sam se pomalo bojala da tu spravicu, vrednu 150 evra, rasturim u deliće. A nisam najbolje ni shvatila kako da to uradim do kraja. Otvorila sam i očistila sve, osim pumpe. S njom nisam znala šta ću budući da deluje kao kompaktna celina koja se ne može dalje otvarati (mada je jedan mini-zavrtanj sugerisao da unutra ima još nečega).
A onda, ne znam šta mi bi da zamolim vlasnika zemlje gde sam kampovala na “Tbilisijskom moru” da neko od njegovih radnika pokuša da produva cev kroz koju gorivo dolazi u gorionik. I sreća je bila na mojoj strani jer se za stolom za kojim smo sedeli nalazio i čovek koji rasklapa i popravlja pekarske peći, kamine, sve što greje i gori.
Kada je dohvatio moj Primus, mislila sam da će ga izlomiti u paramparčad. No, nisam ni glasa pustila — ionako sam se već pomirila s tim da ću ostati bez gorionika barem dok ne nabavim novu pumpu. Gledala sam i učila, a brzo se ispostavilo da Georgije, kako je majstorovo ime, zna šta radi. Ipak, namučio se i on, dok na kraju nije izvukao okamenjeni filter koji je sprečavao gorivo dospe u cev i potom goriobnik.
I to je bilo to — bez mini-filtera Primus radi bolje nego kada je bio nov. Momci s pomenutog foruma savetuju me da stavim parčence pamuka ili gaze, mada nije neophodno. Ovako ću samo češće morati da ga čistim.
A osim što ponovo imam moćan gorionik, sada tačno znam gde se šta na njemu nalazi, čemu služi i kako ga otvoriti, očistiti, opraviti. Dragoceno znanje za budućnost, koje će mi sigurno biti potrebno. Jer nameravam da ovaj gorionik koristim još dugo, dugo — s tom namerom sam ga uostalom i kupila.
Objašnjenje fotografija za one koji imaju Primus, ukoliko im se desi sličan problem:
1. Zapušeni filter u metalnoj cevi može se iščačkati nekom većom i jačom iglom. Ako je mnogo prljav, biće prilično okamenjen, ali to se može zagrebati i proseći nekim oštrim sečivom i potom izvući napolje.

2. Ova gumica mora da bude vlažna, nauljena. Ako se iz ručice pumpe izvadi poluga da bi se dodao gel (silikon), ova gumica će se prirodno osušiti. To će se manifestovati tako što gorivo neće teći u mlazu u gorionik, nego će jedva kapati. Ali dve-tri kapi običnog jestivog ulja rešiće problem.
3. Mini-filter očito nije neophodan za rad gorionika. Na fotki se vidi da se savim lepo “razgoreva” i bez njega, dajući potom stabilan plamen.

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Cheda
Cheda
11 years ago

E napokon reseno.Rekoh ti ja ,da svuda ima dobrih ljudi ,i Georgije je jedan od tih.

Snezana
Snezana
11 years ago
Reply to  Cheda

Čedo, shvatila sam da veliki dečaci strašno vole da pomažu ženama, samo treba da pitam 🙂

Zoran
Zoran
11 years ago

Pa, super. I to je napokon rešeno. Kada se jednog dana budeš opet obrela u Beogradu, možeš da otvoriš servis za skupe primuse i da sa garancijom otklanjaš kvarove neiskusnim kamperima. I u to ime: živeli!

Snezana
Snezana
11 years ago
Reply to  Zoran

Da, Zorane, i ja sam to pomislila. Samo, vidim da u Iglusportu vise nema Primusa, izgleda da je em preskup, em nema zainteresovanih za takvu spravicu na našim prostorima. A objektivno, za sve ture ispod mesec dana nešto ovakvoo je potpuno izlišno. Stvar će super odraditi i običan kineski gorionik sa plinskom kartušom koji je pet puta jeftiniji.

Gox
Gox
11 years ago

Jeeee, bas mi je drago.

Snezana
Snezana
11 years ago
Reply to  Gox

Hvala, Gox 🙂

6
0
Would love your thoughts, please comment.x