Skok u neizvesnost

7-8. septembar
Čang Mai po drugi put. Ovog puta samo na jednu noć.
Susret sa Džimom iz Novog Meksika, s kojim sam pre devet meseci u Luang Prabangu u Laosu planirala zajedničku vožnju po zemljama jugositočne Azije. To je onaj momak sa lošim smislom za humor, koji je imao par glupih viceva na račun Srba (kao i Rusa), te nisam skoro uopšte žalila kad smo se mimoišli na dan ugovorenog početka zajedničke ture.
U međuvremenu, Džim je bio na Nepalu i Indiji, opet su mu ukrali bicikl a imao je i saobraćajku, no srećom, ništa ozbiljno. Izgubio je deset kila a sa njima, čini se, i loš smisao za humor. Sinoć je čak uspeo i da me zasmeje nekoliko puta.
Ostavila sam mu sve stvari koje meni ne trebaju na Nepalu i u Indiji, a njemu će u tropima dobro doći. Zauzvrat, dao mi je pregršt saveta u vezi sa tim zemljama.
U toj priči, pojavio se i novi problem za mene koji je opet u vezi sa nedovoljnim brojem stranica u mom pasošu: indijska viza zauzima dve stranice a ne jednu, kako sam računala.
Oblio me je hladan znoj kad mi je Džim pokazao kako izgleda njihova viza preko cele stranice i pečat preko polovine druge stranice. Uz to, kazao je, Indijci te ne slušaju i nema šanse da ih zamoliš i da im objasniš da nemaš dovoljno mesta u pasošu, te da ti izađu u susret i sve to stave na jednu stranicu.
Šta sad?
U sred noći budim se i od zabrinutosti ne mogu ponovo da zaspim. Pretražujem po internetu. Problem je za mene još veći jer sva dostupna rešenja podrazumevaju dosta novca koji ja nemam. Da ga imam, lepo bih obletela pola zemaljske kugle, birajući za presedanje zemlje za koje nam ne treba viza, i negde u rano proleće stigla bih u Peking, gde se nalazi jedina naša ambasada u celoj Aziji sa famoznim uređajem za apliciranje za biometrijski pasoš.
Sa mojim mesečnim budžetom, ta mogućnost otpada. Kao što će verovatno otpasti i odlazak u Indiju jer ako mi njihova viza zauzme dve stranice, neću imati mesta za kinesku vizu. A u Kinu moram da stignem kako znam i umem.
Za sada mi se čini da ću ostati na Nepalu, produžiti vizu na tri meseca (3+3), što je do početka februara. Za više produžetaka nemam praznih stranica, a kako u Pekingu ne želim da budem pre sredine ili kraja marta (zbog zime), moraću da prekoračim trajanje vize. To je takozvani overstaying, prekršaj koji se plaća i zbog kojeg vam obično zabrane povratak u tu zemlju u trajanju od godinu dna ili više. No utešno je to što pečat sa natpisom “OVERSTAY” udaraju preko vize.
Tokom mog dvogodišnjeg putovanja ovo je verovatno najveći moj skok (let zapravo) u neizvesnost. Nemam pojma kako ću rešiti problem.

Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Voja
Voja
10 years ago

Snezo, kao i uvek do sada, naci ce se neko resenje. Glavu gore!

Филип
Филип
10 years ago

Држи се Снежо!Најбитније је да не одустанеш од свог сна,а решење ће већ доћи.Верујемо у тебе и држимо ти палчеве!

Snezana
10 years ago
Reply to  Филип

Hvala, Filipe. I ne pomišljam da odustanem. Za dve godine ni sekundu to nisam dovodila u pitanje. verovala sam da je to već jasno svima koji me prate?

Dragan
Dragan
10 years ago

Pa jel ne mozes ici odma u Peking u nasu ambasadu da zamenis ispecatiran pasos i dobijes novi ?

Dragan
Dragan
10 years ago

Slusaj, pokusaj ti nekako da se prebacis odma u Peking i da budes tamo, jer sto si blize nasoj jedinoj ambasadi to bolje…! Nemoj da prekoracis trajanje vize jer ce ti mozda praviti probleme kada budes trazila nove vize za druge zemlje…Prvo se ti resi ispecatiranog pasosa!

Snezana
10 years ago
Reply to  Dragan

Nemam pare sad da letim tamo. Moram da ih uštedim, a to mogu samo s vremenom, od nekoliko meseci. Kada bih sad išla tamo morala bih brzo da se vratim, pošto dolazi zima i ne mili mi se da ostajem u Pekingu i na severu Kine u novembru-decembru. To su dva leta i najmanje 1.000 $ koje nemam.
Neki ljudi sa B92 bloga su se angažovali da mi pomognu oko izdavanja pasoša a da se ne cimam do Kine. Videćemo šta će uraditi.

Dragan
Dragan
10 years ago

hvala na odgovoru, ma ti uvek sve resis, ne brini! super svaka cast tebi! pohvale za sve uspjehe u svakom slucaju!

Grbiša
Grbiša
10 years ago

Ma Superka je Superka za nju zime nema

Филип
Филип
10 years ago

Извини што ти тек сад одговарам,био сам заузет.Наравно да ми је јасно,али сам хтео да те ободрим оним што сам схватио из твојих путописа:да не треба никад одустати.Знам да ти путујеш само ради себе,а не да би ширила неку идеологију и ставове,али људи могу много научити од тебе.:) Да ли си решила проблем са мањком страница у пасошу?

Anonymous
Anonymous
10 years ago

Vi ste moj idol ! Kaja

Snezana
10 years ago
Reply to  Anonymous

Hvaa, Kaja 🙂
Ovo je bila jedna od mojih najomiljenijih pesama u mladosti:
http://www.youtube.com/watch?v=Nj-Yafy4P6k

Mirjana Kambodža
Mirjana Kambodža
8 years ago

Uh…pod hitno idem dalje….

13
0
Would love your thoughts, please comment.x