Posle tri godine…

Mapa

Pre tri godine, baš na današnji dan, spakovala sam moj bicikl i bisage u autobus za Bratislavu, da se tamo sretnem s čovekom s kojim ću krenuti na put oko sveta. Danas, tri godine kasnije, pakujem stvari u ogroman kineski ruksak, a bisage i bicikl ostavljam u Irkutsku, odakle vozom krećem za Moskvu a iz nje avionom za Beograd.
To je ta vest iznenađenja — vraćam se privremeno. Vraćam se zbog knjige koju objavljujem. Treba da budem tamo kad izađe, da joj pomognem. Odvojila sam dva meseca za to – mesec dana za pripremu, štampanje i organizaciju svega, i mesec dana za promocije.
Prva, beogradska promocija, zapravo tribina o mom dosadašnjem putovanju i daljim planovima – jer putovanje se nastavlja već od oktobra – zakazana je za 30. avgust u 20.00 h u klubu Rex u Jevrejskoj, a organizoator je Putospektiva. Pričaću o tome zašto sam poželela da krenem na ovakvo putovanje, čemu sam se nadala a šta me je snašlo u stvarnosti, govoriću o prednostima i manama solo putovanja, o tome kako se zaštititi u ’velikom svetu’ kada ste sami. Pričaću i o knjizi, potpisivaću je a moći će i da se kupi ako je neko nije naručio u pretprodaji.
IMG_4129
Nakon Beograda, zamislila sam niz sličnih tribina po Srbiji. Za sada, u planu su Niš, Čačak, Novi Sad – a kada tačno, objaviću čim budem znala. U pomenutim gradovima Putospektiva i ja ’znamo ljude’. Ne treba ni da kažem da sam otvorena za pozive da dođem bilo gde. Jedini uslov je da mi se ostavi dovoljno vremena da do tamo stignem biciklom, nakon prethodne tribine.
Jer, na promocije ću – a kako bih drugačije — ići biciklom. Sa sve bisagama, u kojima će sada biti knjige, šatorom i najnužnijom kamp opremom. Kad god vreme to dozvoli, voziću malim, sporednim putevima. Svako će moći da mi se pridruži. Svako ko želi da vozimo zajedno, da kampujemo, da upoznajemo lokalce, pričamo sa njima, da fotografišemo i krademo dobrotu i lepotu iz slučajnih susreta sa prolaznicima. Ako bude po mome, ići ću lagano, tako da će čak i oni sa osrednjom kondicijom moći da me prate. A onda, kada stignemo nadomak grada gde će biti održana tribina, nađemo neko zgodno mesto za kamp. Pa odemo u grad, održimo tribinu i potom se vratimo na ono mesto da podignemo šatore, zapalimo logorsku vatru i spremamo zajedničku večeru. I da pričamo. Ili da ćutimo i samo uživamo u prirodi, u osećaju slobode, u lepoti oko sebe.
Tako ja to zamišljam. Uz malu pomoć prijatelja – verujem — i to ostvariti, kao i sve do sada.
 
P. s. Do početka promocija, postaviću još dva bloga – o Bajkalaskom jezeru i ostrvu Olhon te o putovanju Transsibirskom železnicom i Moskvi.

Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Jovanka Oljaca
Jovanka Oljaca
9 years ago

Jebote, ne znam zasto (ipak mi se u “realnom svetu” ne poznajemo), ali meni su krenule suze kad sam procitala da dolazis. Vratija sa barba…Makar i privremeno.

Marica
9 years ago

Jeeeee, divne vesti 🙂
Eto snova par komada si ispunila. Sad kreni da snivaš nestavak. 😉
Lepo se kući provedi. Sad će svi da te maze i paze, a ti gledaj da to iskoristiš do maksimuma.
Hoćeš ponovo u ovaj deo sveta kad završiš sa Srbijom? Pretpostavljam da ti je sada svejedno sa te pozicije možeš komotno i na moj omiljeni kontinent (J.A.), a i tamo će ti biti leto 😀

влада
9 years ago

браво!
оваквом мапом не би могли да се похвале ни александар македонски и темуђин заједно 🙂
свака част, искрено дивљење са моје стране.

baki70
baki70
9 years ago

Dobro nam došla. Vidimo se na promociji.

Sanja
Sanja
9 years ago

Draga Snežana, kad sam videla na tvojoj mapi reč END, bila sam u šoku -štaaa? kako? nemoguće da je rešila da stane! Ali kad sam pročitala tekst, smirila sam se 🙂 ok, ako je zbog promocije, onda može 🙂 Ti si me inspirisala da počnem da vozim bicikl i to ti neću zaobraviti 🙂 Vidimo se 30.08. u Rexu!

Vladislav Veljic
Vladislav Veljic
9 years ago

Aj kad stignes overi to na fejsu pa cu da probam da te stignem negde. Kad ti vreme dozvoli:)

Danka
Danka
9 years ago

Tri godine na putu je stvarno ostvarenje sna! Ovakvi sajtovi me “drze” u jednom pozitivnom stanju uma, potpuno menja pogled na zivot kad ti neko “in your face” pokaze da svaki svoj san mozes da ostvaris! Ja se vec nekoliko godina borim protiv svih jer ne zelim da zivim na poslu od 9 do 5 niti zelim porodicu vec zelim da vidim ceo svet ( ne biciklom, nije moj weapon of choice:)), kad ovako nesto vidim, veruj mi, iako se ne znamo, ulepsas mi i dan i celu nedelju i onda imam dodatnu volju i zelju da sledim i slusam… Read more »

Ћирилица се пише срцем!
Ћирилица се пише срцем!
9 years ago

Шта фали томе да се лежи на каучу и гледа телевизија? Свако се роди да ради и живи баш тако како живи и то што ради, и ништа није горе, или боље: неко педала по свету, а неко пије пиво на углу.
Ја сам, иначе, као млад прешао десетак европских земаља аутостопом, а сада волим да возим бицикл кроз Кошутњак и по Ади у Београду. Али, не сматрам то ни бољим, ни горим од нечега или некога другог.

11
0
Would love your thoughts, please comment.x