Bekpekovanje, 6. dan

Foto reportaža
1. U prethodnih šest godina, više od hiljadu noći provela sam pod otvorenim nebom, kampujući. Ali mislim da mi nikada neće dosaditi buđenje u prirodi. I nikad neću prestati da se radujem sunčanim, toplim i suvim jutrima.

2. Baskijci odlaze put Torugarta, ali neće preći u Kinu, već će pedalati duž granice. O, kako im zavidim! Putovanje biciklom za mene je ‘state of mind’ i nijedan drugi način putovanja ne pruža mi ni približno takvo uživanje ni takav osećaj slobode i nezavisnosti.

3. Taš Rabat se nalazi na 3200 mnv i to je najviša kota na kojoj je smešten neki karavanseraj u svetu. Kroz ovu dolinu vodio je Put svile, a pretpostavlja se da je Taš Rabat bio poslednje mesto za odmor karavana pre ulaska u Kitajsko carstvo, koje je odavde udaljeno oko trideset kilometara.

4. Taš Rabat se kao karavanseraj datira u 15. vek. Prvi ga pominje istoričar Muhamed Hajdar u jednom zapisu, s početka 16. veka.

5. Krajem 18. veka, ruski putnik, doktor Nikolaj Ljovović Zeland izneo je pretpostavku da je Taš Rabat prvobitno bio nestorijanski ili budistički manastir. Ta teza objašnjava njegovu arhitekturu, koja više odgovara manastirima, nego tipičnim karavanserajima.

6. Istraživanja koja su izvršena od strane Kirgiske naučne akademije početkom 70-tih godina prošlog veka potrvdila su da je Taš Rabat bio izgrađen kao nestorijanski manastir u 10. veku.

7. Objekat je visok dvadeset metara a sastoji se od centralne kupole i trideset komora. Sve su kupolastog oblika, sa otvorima na vrhu kupola. Ovo je centralna kupola i sala, gde se verovatno ložilo ognjište a prtepostvalja se da se ovde i trgovalo.

8. Prevoj Dolon, koji se nalazi na visini od 3030 m.

9. Put za Narin, gde ću ostati jednu noć, a sutradan – nazad u Biškek.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x