Biciklom po zemlji Kim Džong Una

Vozila sam bicikl u zemlji Kim Džong Una. 🙂
Sedam dana obilazila sam NDR Koreju u skoro privatnoj turi, budući da nas je bilo samo troje u grupi. Imali smo pratnju dva korejska vodiča, a prva četiri dana i organizatora iz agencije. Neumorno sam ih zapitkivala, a odgovore sam snimala na diktafon, zapisivala i pamtila. Napravila sam preko 2500 fotografija i oko dva sata video zapisa.
Mnogo toga je bolje od onoga što sam zamišljala, ali mnoge stvari su gore od onoga što sam mogla i da naslutim. Nemoguće je to jednostavno izneti u nekoliko rečenica, jer je sve u Koreji veoma složeno i neophodno je imati širu sliku da bi se koliko-toliko razumelo šta se tamo dešava.
U narednih mesec ili i duže, radiću na knjizi u kojoj ću pokušati da što bolje i uverljivije prenesem sve ono što sam videla, doživela i čula od tamošnjih vodiča. Knjiga će biti mnogo obimnija nego što sam prvobitno zamislila, sa više teksta i duplo više fotografija. Objašnjenje o tome kako je naručiti nalazi se u drugom delu ovog bloga.

(Fotografija je snimljena na ulazu u primorski gradić Vonsan, na jugoistočnoj obali Koreje.)
Fotografisanje ispred spomenika Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, njihovih mozaika i fotogarfija, dopušteno je ukoliko oba portreta ili spomenika vođama usnimite u celosti. Ne smete da isečete njihove figure, da ih zaklonite svojim telom ili da ih slikate iz neodgovarajućeg ugla – sa strane, iskosa i sl. Ne morate biti mrtvi ozbiljni i u stavu mirno, ali ne možete da sedite ili ležite, da skačete, pravite grimase… Ukoliko vam se omakne takva fotografija, vodič će vas zamoliti da je izbrišete. Ako je zadržite i desi se da vam pregledaju foto-materijal na granici, granična policija će je izbrisati. Korejci kažu da je reč o poštovanju, i bezuslovno traže da ga i vi pokažete.
U praksi, barem u slučaju moje grupe i naših vodiča, nisu nas kontrolisali. Razvili smo odnos poverenja i poštovanja, pa su samo u par navrata, tokom cele ture, morali da nas zamole da nešto ne fotografišemo ili izbrišemo. Na granici nam niko ništa nije pregledao. Vodič iz agencije koja organizuje turu kaže da je to već duže vremena tako – mnogo opuštenije nego što se i pretpostavlja.
Objašnjenje za naručivanje knjige o Koreji:

Knjiga izlazi u septembru. Biće u formi ilustrovane monografije, sa fotografijama u punom koloru.
Zbog troškova samog puta a pre svega cene štampanja takve monografije, pribegavam pred-pretplati i pretplati.
Pred-pretplata je trajala od marta do mog odlaska u Koreju i cena je tada bila najpovoljnija: iznosila je 13 evra ili 1500 rsd.
Od mog povrataka pa do objavljivanja knjige trajaće pretplatni period – oko tri meseca. Tokom tog vremena cena knjige iznosi 14 evra ili 1650 rsd.
Od septembra, važiće prodajna cena knjige – 15 evra, ili koliko bude iznosila dinarska protivvrednost.
Procedura naručivanja je sledeća:
Javite mi se porukom ovde ili na mejl ciklonomad@gmail.com, pošaljete svoje podatke (adresu i telefon), a ja vam pošaljem uputstvo za uplatu sa pozivom na broj.
Dinarske uplate se vrše na moj dinarski račun, koji dobijete od mene.
Devizne uplate se vrše na moj PayPal nalog ili preko IBAN-a, koje vam takođe šaljem u poruci.
Po izlasku iz štampe u septembru, počinje slanje knjige svima koji žele da im bude poslata.
U Srbiji, slanje će ići post expressom, što znači da se poštarina plaća prilikom preuzimanja.
Za inostranstvo, cena slanja mora se uplatiti unapred, a uglavnom iznosi 8 evra (za Australiju i Ameriku je malo viša).
Knjige će moći da se preuzmu i na nekoj od tribina u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori, za Sloveniju nisam još sigurna, a biće i nekoliko tribina u Evropi (Frankfurt, Beč…). Okvirni raspored tribina je sledeći:
–          oktobar – Srbija
–          novembar – Hrvatska, Bosna, Crna Gora
–          decembar – Evropa
U toku je ugovaranja tribina, pa prihvatam pozive i ponude onih koji mogu da pomognu u organizaciji u svom mestu.
Tačan raspored, mesto i satnicu objaviću tokom septembra.
I za kraj, ostalo je još desetak primeraka prethodne knjige „Nomad“, koja govori o mom tromesečnom pedalanju kroz Tursku. Možete je naručiti na isti način, a cena je 800 rsd ili 7 evra.
Prethodno objavljene knjige „Zakotrljaj me oko sveta“ i „Preko Himalaja i Gobija“ možete kupiti u knjižarama Lagune ili ih naručiti onlajn od njih.
.
.
.
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
МЦ
МЦ
5 years ago

Верујем да је књига занимљива, али није ћирилична.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x