Delovi šatora

Skelet

Skelet je kičma šatora, ono što ga drži kao celinu u svim vremenskim uslovima. Čine ga šipke koje su nekad bile metalne, veoma stabilne ali i teške, a danas se uglavnom prave od fiberglasa koji je neuporedivo lakši i elastičan. Šipke su iznutra šuplje, povezane elastičnim kanapom a na sastavcima su ojačane dodacima nalik na navlake.

U zavisnosti od oblika i veličine šatora, u kompletu se mogu nalaziti dve ili više šipki. Iglo-šator će nositi dve šipke podjednake dužine koje se ukrštaju na sredini. Mali planinarski šator, koji ima oblik na bok položene mumije, nose takođe dve šipke, ali nejednakih dužina. Tunel šator obično nose tri šipke: jedna duža i dve kraće…

Najčešći problem nastaje ako se šipke iskrive toliko da više ne mogu da nose šator koji tada gubi oblik a s njim i otpornost na vetar i kišu – ili ako se neka polomi. Često se dešava i da se elastični kanap prekine na mestu sastavaka dve šipke, pa je potrebno dosta strpljenja i spretnosti da bi se ponovo izvukao i fiksirao.

Sloj(evi)

Spoljašnji sloj ili tenda pravi se od poliamida ili poliestera, vodonepropusnih materijala koji takođe pružaju i određeni stepen UV zaštite. Jednoslojni šatori imaju samo tendu, dok se kod dvoslojnih ispod nje nalazi tanak materijal — unutrašnji sloj. On se izrađuje od prozračnog poliamida, poliestera, pamuka ili mešavine materijala.

 

Prednost dvoslojnih šatora je u tome što je u njima kondezacija manja ili je, kod najboljih i najskupljih modela, uopšte nema. Kondezacija, naime, nastaje zbog razlike u temperaturi spolja i unutra, kada spavači izdišu i stvaraju vazdušnu paru. Ona se lepi za zidove tende u vidu kapljica. Ako je šator jednoslojan, kapljice će visiti iznutra; dvoslojni šator omogućava da para prođe napolje i zalepi se za tendu od koje spavača razdvaja onaj tanki unutrašnji sloj.

Dvoslojni šator pruža bolju zaštitu i od kiše. Tenda se, naime, ponaša poput kišobrana: kapi klize niz nju sve dok je dobro razapeta preko šipki i sve dok je ne dotičemo iznutra. Otuda će čak i jednoslojni šator sa lepljenim šavovima biti potpuno vodonepropusan ukoliko ne budemo imali dodira sa njegovim zidovima.

Kod dvoslojnog šatora skoro je sasvim eliminisana mogućnost da spavač dotakne tendu. Vlaga će prodereti samo na onim mestima gde se dotiču spoljašnji i unutrašnji sloj, bilo zbog vetra, bilo zbog nedovoljne zategnutosti oba sloja, ili naprosto zato što je takav model pa se u uglovima dotiču.

 

Pod

Pod šatora obično se izrađuje od izdržljivog piliamida ili poliestera koji su veoma lagani. Za potpunu vodonepropusnost, pod mora biti premazan poliuretanskim premazom a šavovi moraju biti vareni. Dok je za nepromoičivost tende dovoljna vodonepropustljivost već od 1000 ml, pod bi trebalo da može daizdrži najmanje 1500 ml vodenog mlaza, pošto na njemu spavamo i po njemu hodamo.

Kod jednoslojnih modela podovi su najčešće od polietilena, koji je prilično težak i ima veliki volumen.

Postoje i dodatni podovi, koji se postavljaju ispod poda šatora i štite ga od cepanja i oštećenja. Neki šatori se proizvode sa podom, koji je idealno ukrojen što je važno zbog toga da se voda ne bi skupljala na višku koji viri ispod šatora. Ako improvizujete pod pomoću tanke cerade, vodite računa o tome.

 

Klinovi

Njima se šator prićvršćuje za tlo u slučaju jakog vetra ili padavina. Samo dobro razapet šator moći će da izdrži vremenske nepogode poput oluje.

Uz šator obino ide onoliko kočića koliko ima uglova ili rupa u spoljašnjem sloju. Za iglo-šator ima ih četiri, plus četiri za pričvršćivanje kanapa kada je veoma vetrovito. Kočići se izrađuju od aluminijuma i metala; prvi su nešto lakši ali se lako krive i teško postavljau u tvrdu zemlju, a drugi su otporniji, trpe udare kamenom prilikom ukucavanja u tlo i duže traju.

Klinovi se uvek postavljaju pod oštrim uglom u zemlju.

Ukoliko nemate dovoljan broj klinova, pribegnite improvizaciji.

 

Konopci

Elastični konopci su prateća oprema uz svaki šator, a služe da ga dodatno učvrste u slučaju jakog vetra i oluje. Na tendi se obično nalaze posebni ušivci kroz koje ih treba provući i prebaciti s jedne na drugu stranu šatora a potom pričvrstiti kočićima u tlo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x