Krpljenje podloge za spavanje

Čim se nešto puni vazduhom, postoji opasnost od bušenja. To znači da sa naduvavajućom podlogom nikad ne možete biti potpuno sigurni — čak i ako preduzimate sve mere opreza i nikad je ne postavljate direktno na pod šatora, biće vam potrebno i malo sreće da bi vas služila dugo bez rupa.

1

Sve podloge na naduvavanje će tokom noći ispustiti malo vazduha i ujutru će biti neznatno mekše nego kada ste ih napumpali prethodne večeri, ali to se ne dešava zato što imaju neku skrivenu manu ili zato što su bušne. Probušena podloga neće ostaviti mesta sumnji da li je probušena, jer ćete se verovatno probuditi na zemlji.

Kada vam se to desi, naoružajte se strpljenjem, pošto je proces provere podloške i pronalaženja rupe (ili rupa) obično dugotrajan.

Podloga se proverava pomoću vode i sapunice od tečnog deterdženta.

Pratite sledeće korake:

 • Naduvajte podlošku otprilike 2/3 i zatvorite ventil.
 • Postavite podlošku na ravnu površinu, a po mogućstvu ne direktno na zemlju.
 • U nekom sudu napravite sapunicu od tečnog deterdženta. Ukoliko imate sunđer, pena će biti gušća, ali ne preterujte jer u prevelikoj peni nećete moći da uočite mehuriće koje ispušta podloška na mestu gde je probušena.
 • Kleknite na podlogu blizu vrha (glave ili stopala, svejedno), tako da potisnete vazduh u taj deo. Možete i presaviti podlogu i tako još snažnije potisnuti vazduh u deo koji proveravate. Ukoliko vas je dvoje, ovo će ići mnogo lakše.
 • Sipajte sapunicu na deo koji proveravate, otprilike na jedan decimetar kvadratni površine.
 • Sačekajte nekoliko trenutaka da vidite hoće li se na površini koju proveravate pojaviti mehurići (balončići) koje ispušta podloška na mestu gde je probušena. Ne žurite. Bolje je da proverite i dva puta, sipajući ponovo sapunicu na isto mesto, nego da pretrčite po celoj podlozi. Neuspeh u traženju rupe na podlošci i perspektiva još jedne noći koju treba prespavati na zemlji prilično su demorališući i za iskusnog kampera.
 • Na isti način proverite celu podlošku sa obe strane. U međuvremenu će verovatno biti potrebno da je ponovo naduvate.

 

4Dešava se da i prilikom najpažljivije provere ne možete da otkrijete gde podloga ispušta vazduh. Nemojte da vas to obeshrabri. Nekada je potrebno mnogo provera (čak i po dvadeset puta), da biste otkrili gde je probušena.

 • Kada najzad ugledate mehuriće, obeležite olovkom to mesto.
 • Pošto je podloga mokra, ne možete je krpiti dok je ne osušite. Zato je ponovo naduvajte i ostavite koliko je potrebno da se osuši.
 • Obično se prilikom kupovine podloge, u vrećici koja ide uz nju a u koju se podloga pakuje, nalazi odgovarajući lepak za njeno krpljenje i parče materijala od kojeg je podloga napravljena. Ukoliko niste dobili lepak, pokušajte da na internetu saznate koji je odgovarajući za vaš tip podloge. Ako ne uspete, moraćete da improvizujete sa lepkom za tkanine, a neki tipovi podloga mogu se uspešno krpiti i pomoću superlepka.
 • Sve rupe koje se ne vide golim okom krpe se samo lepkom, tako što se on nanese u tankom sloju na mesto koje ste prethodno obeležili. Razmrljajte ga milimetar-dva oko te tačke i ostavite da se osuši.
 • Znaćete da se lepak osušio kada pređete prstom po tom mestu i lepak vam ne ostane na koži. Ali nemojte još pumpati podlogu. Za većinu materijala i lepkova, potrebno je oko četiri sata da bi se potpuno osušili.
 • Nakon tog vremena naduvajte podlogu i pomoću vode i sapunice ponovo proverite zakrpljeno mesto.

 

Iskustvenik

Najslabije tačke naduvavajućih podloga za spavanje su bočni šavovi (gde je podloga lepljena) i materijal oko ventila. Na tim mestima ih je veoma teško zakrpiti, ali nije nemoguće.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x