Podloge za spavanje

penastaCentimetar ili nekoliko centimetara debeli podmetač na kome kamper spava. Uobičajene dimenzije podloga su 60 cm x 190 cm, ali ima i kraćih, dužine 120 cm (tzv. 2/3 podloge), koje se prave samo za trup jer nogama spavača zapravo nije potreban podmetač.

Izbor dobre podloge podjednako je važan kao izbor dobre vreće za spavanje. Primera radi, ako je vreća za spavanje predviđena za temperature do -10 C, a imate nekvalitetnu podlogu, sa lošim termoizolacionim svojstvima, tokom noći ćete gubiti telesnu toplotu koja će odlaziti u zemlju umesto da se zadrži u vreći, tako da ćete se smrznuti iako spoljana temperatura nije niža od +5 C.

Postoje dva tipa podloga:

  • podloge koje se ne naduvavaju
  • na naduvavanje

 

Podmetači koji se ne naduvavaju prave se od penastih i sunđerastogumenih materijala. Često je donja strana ovih podmetača prevučena slojem aluminijuma radi bolje izolacije od tla. Debljina ovih podloga je obično 1 cm ili 1,5 cm, ali se s vremenom one „stanjuju“. Zbog toga, kao i zbog veće udobnosti, mnogi kamperi koriste dve podloge od pene koje stave jednu na drugu.

Podloge na naduvavanje su debljine od dva centimetra pa čak do deset centimetara kada se naduvaju. Obično su u obliku mumije – sužavaju se od ramena prema nogama — kako bi zauzimale što manje prostora i bile što lakše. Kod ovih podloga veoma je važan materijal od kog su napravljene jer od njega zavise termička svojstva podloge („hladna“ ili „topla“ u dodiru s telom) kao i to da li – prilikom spavanja na neravnom terenu – telo klizi s nje ili ne.

Kod jeftinijih i manje kvalitetnih podloga na naduvavanje materijal je običan najlon, na kome nije najprijatnije spavanje na visokim ili niskim temperaturama – u prvom slučaju ćete osećati kao da se pod vama sve usijalo, u drugom ćete imati osećaj da spavate na santi leda.

naduvavjuca, mumijaKvalitetnije i skuplje podloge često imaju rebrasti materijal s gornje strane, koji onemogućava klizanje pokrivača ili vreće, dok je materijal na donjoj strani „lepljiv“ i omogućava da podloga ne klizi po šatoru kada je ovaj postavljen na kosini.

Po mnogima, najbolje podloške su one sa oznakom Termarest (Therm-a-Rest). Izrađene su od specijalnog tankog najlona kao spoljašnjeg materijala, dok se unutra nalazi lagana poliuretanska pena. Termarest podloge imaju odlična termička svojstva a pena ublažava i neravnine od tla i sprečava da podloga lako klizne sa kosine.

Podloge na naduvavanje obično imaju spoljni ventil i naduvavaju se ustima.

Najzastupljenije su ipak „samonaduvavajuće“ podloške, što znači da se delom naduvavaju same, no potom ih treba dopumpati. To se radi na sledeći način: podloga se prostre i ostavi pet do deset minuta sa otvorenim ventilom; potom se naduva do kraja pomoću usta.

Neki modeli podloga imaju ugrađene ručne pumpe koje rade na pritisak dlana.

Poređenje

Nenaduvavajuća podloga Podloga na naduvavanje
Težina Lagana Teža
Praktičnost Lakše se i brže postavlja Može se upakovati u manju vreću nego nenaduvavajuća
Održavanje Jednostavno Zahtevno, posebno zbog stalnog straha od bušenja
Izolacijska moć Dobra Ista, iako mnogi veruju da je bolja
Vek trajanja Skoro neograničen Mnogo kraći
Slabe tačke Nema Obično oko ventila
Cena Veoma jeftine Skuplje i veoma skupe
Udobnost Prilično tvrde Mnogo udobnije, a one deblje (3+ cm) su poput krevetskih dušeka

Mnogi kamperi koriste duple podloge: jednu nenaduvavajuću koju postave na pod šatora ili čak ispod njega, na zemlju, i drugu na naduvavanje, koju stave odozgo. Tako nenaduvavajuća podloška štiti naduvavajuću od bušenja, a ujedno doprinosi boljoj izolaciji i ublažava neravnine tla. U principu, naduvavajuću podlogu nikada ne bi trebalo stavljati direktno na pod šatora ako pod nije dupli.

Iskustvenik

samonaduvavajuca

Brendirana podloga koja je pri tom i veoma skupa (oko 100 evra ili više) nije obavezno i kvalitetna. U tri navrata desilo mi se da mi takve podloge nisu trajale duže od mesec-dva (svakodnevnog korišćenja). Prvi put, materijal podloge počeo je da pušta vazduh na preko četrdeset mesta – rupa, kao da je bio truo. Drugi put, ručna pumpa ugrađena u podlogu propuštala je vazduh i nije bilo načina da se to sanira. U trećem navratu, materijal oko spoljašnjeg ventila se odlepio i svi pokušaji ponovnog lepljenja nisu dali razultat.

Naredne dve-tri veoma jeftine podloge na naduvavanje trajale su mi po nedelju-dve.

Sada koristim samonaduvavajuću podlogu koja je koštala oko trideset evra (prosečna cena za prosečno dobru podlogu) i već dugo vremena nemam problema. Ispod nje uvek postavljam penastu.

Moje iskustvo kaže da treba imati i dosta sreće u izaboru podloge koja će dugo trajati.

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimir
Vladimir
10 years ago

O ovoj pričam http://www.mckinley.eu/hardware/mats/hardware-mats-comfort-l-100-p2549 . Mislim da su to podloške . 10 cm i da spavam kao bebe 🙂

Vladimir
Vladimir
10 years ago

ahahahahah legendo hahahaahah

Dusan Sukovic
Dusan Sukovic
8 years ago

Snezana, poucen tvojim savetom kupio sam mammut dusek. Malo upozorenje, taj dusek nije za coveka od 120 kg, jer tokom testiranja sam ga morao 2x naduvavati tokom noci. Mislim da je vecina komercijalnih duseka smetje..sebi sam nabavio ovaj:

http://www.ebay.de/itm/GENUINE-US-ARMY-HEAVY-DUTY-INFLATABLE-PNEUMATIC-MATTRESS-GREEN-BRAND-NEW-/361344852326?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item5421d4e166

Dusek me je izasao sa transportom oko 60 EUR, nov je, proizveden 1985, cuvan u. nekom skladistu sve do sada..naduvam ga za manje od 1 minuta, i isto toliko brzo ispraznim i pakujem..:-)

Sve najbolje,

Dusan

Vladimir
Vladimir
10 years ago

Nije mi baš najjasnije u vezi podloški . Poslušaću tvoj savet i kupiti jednu običnu nenaduvavajuću i jednu samonaduvavajuću . Medjutim ono što me buni jeste to što podloške teže skoro kao i šator . Npr ova od 10 cm teži 2.9 kg . Volim komfor i da kada spavaš zaista i spavaš ,ali ono što je ključno pitanje . Šta je u cikloturizmu značajnije manje kg na bajsu ili veća udobnost ?. Šta žrtvovati ? Da li je velika razlika u tih 4-5 dodatnih kilograma ?

6
0
Would love your thoughts, please comment.x