Nije sve u nadarenosti, ima štošta i u tehnici

Kupila sam tri knjige o crtanju: Kako nacrtati ono što vidite, Crtanje portreta i Postizanje sličnosti kod crtanja porterta, sve tri autora Daglasa R. Grejvsa. Objavila Narodna knjiga, koštaju papreno, imaju gomilu lektorskih grešaka, ali su mi bile više nego neophodne.
Dovoljno je bilo da letimično preletim po prvoj i shvatim da nemam pojma osnovne stvari.Sve što uspevam da nacrtam, uspevam samo zahvaljujući talentu. A toliko toga je stvar trika, poznavanja pravila. I zato sada, čim ugrabim neki trenutka, pažljivo savladavam lekciju po lekciju i vežbam dok ne budem potpuno zadovoljna.
Evo i mog prvog autoportreta.

Mislim da napredujem. Mislim da znam šta sam zeznula crtajući Brajanov portret — srazmere crta lica. I na ovom autoportretu sam delom omanula, ali kod perspektive, sa desnim okom — mislim da je za nijansu podignutije nego što bi trebalo. A sve to sad kapiram nakon dve-tri lekcije. Šta će biti kad stignem do kraja ovih priručnika!
Jedini problem je što ne znam kako da sve tri knjige, koje teže oko 1,5 kg, ponesem sa sobom u bisagama. Nosiću i rasklopivi tronožac da bih mogla da sedim i crtam, a on je težak 1,1 kg. Pa onda šper ploča kao podmetač, pa blok, pa olovke, pastelne boje… Nakupiće se toga skoro 3 kg! Što nije malo uz sav drugi teret.
Tanja mi predlaže da fotokopiram najbitnije. ALi nije to to. Vrlo sam revnosna i mislim da su svaka vežba, svaki crtež u ovim knjigama pravo bogatstvo za samouke kao što sam ja. Dakle, nema mi druge nego da teglim sve to znanje dok ga ne usvojim. A tada ću moći da ih prodam/poklonim, kao što sam uradila sa celom mojom bibliotekom zbog ovog putovanja.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Mile
Mile
12 years ago

Mozda da skeniras/fotografises stranice tih knjiga? Knjiga je knjiga ali 1,5kg je “tona” na dugackim putovanjima. Umesto sper ploce bi bilo super kad bi mogla da nabavis nesto ovako. ( http://www.carbonmods.co.uk/Products/Wet-Lay-Carbon-Fibre-Sheet__CMFCS1MM.aspx )
Poz.

Snezana
Snezana
12 years ago

Hvala, Mile. Skeniram delove koji mi mogu zatrebati, ali tu postoji jedan “problemčić”: nemamo nikakav solarni punjač za notbuk, tako da će nam komp biti retko kad dostupan. No dobro, povremeno mogu da otprintam par strana koje nameravam da proučavam.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x