Lična pratnja

Od Preveze do Aktija vodi podvodni tunel u koji je biciklima zabranjen pristup, tako bar piše na znaku ispred tunela, a i blinka na natpisu iznad tunela. Zastajem i razmišljam šta mi je činiti. A dok ne smislim, pokušavam da ufotkam ceo tekst: “Not aloved for bicycles”, ali dva-tri puta presporo ili prebrzo pritisnem dugme mog fotoaparata. I dok se ja tako zanimam, začujem kako iza mojih leđa zastaju kola iz kojih neko nešto govori u megafon. Okrenem se, i imam šta i da vidim: rotaciona svetla na pikapu upaljena a kroz staklo se jasno vidi službena uniforma. Ok, Sneki, nema šta više da razmišljaš, nego se lepo pokupi i nazad, nekim drugim putem. Ali srpski inat me tera da još malkice ostanem i oklevam praveći se da fotkam. A onaj pozadi, u kolima, isključio megafon i mirno čeka, pa prosto ne verujem. Okrenem se i uputim mu osmeh, ali od bleska sunca ne mogu da mu jasno vidim crte lica. Ipak, shvatam da mu uopšte ne predstavlja problem što se neka luda biciklistkinja na ulazu u podvodni tunel zamajava oko fotografisanja dok on čeka. Uvrnuto, ali meni postaje neprijatno, pa se okrenem ponovo i mimikom ga priupitam da li bih mogla da vozim trotoarom koji je dovoljno širok, a tunel je odlično osvetljen. Ruka iz pikapa pokaže da slobodno krenem.
A! sad shvatam! Ti nisi poslat da me vratiš nazad već da me pratiš kroz tunel dugačak 1600 m i bezbedno sprovedeš na svetlost dana! Ah, Evropo, koliko si daleko ispred nas.
Vozi, Sneki! Prvo parče je lako, skoro ravno, ali onda kreće naglo nizbrdo. Po zvukovim iza mene zaključujem da pikap vozi desnim točkovima po trotoaru a sa oba leva po drumu, tako da ga ostala vozila veoma lako zaobilaze. Održava rastojanje tri-četiri metra čak i kad put krene uzbrdo, te vozim jedva 12-13 kilometara na sat. Uspela sam da ga uslikam na izlasku dok je, opet mirno, čekao da se dokopam zaustavne trake.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
JovanaIv23
JovanaIv23
4 years ago

Kako divno! 😀 Da ne putujem mnogo, ne bih poverovala u ovako nešto. Toliko ima divnih i dobrih ljudi na svetu, a ovaj policajac me je oduševio u ulepšao početak dana! 😀

Anonymous
Anonymous
12 years ago

dobrodošla u tunelske vazače 🙂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x