Kali hronja! Srećna Nova!

Na Peleponez smo prešli preko impresivnog mosta na koji su Grci s pravom ponosni. Pre nego što smo se uputili ka prelazu, pokušali smo da iz Antarija, poslednjeg mesta na grčkom kopnu, fotografišemo luk koji počiva na svega četiri stuba. U tom vozikanju, otkrili smo da veliki broj ferija saobraća od obale do obale, te da su cena karte za brod i putarina iste — dva evra. I koliko smo videli, brodovi su puni, a i preko mosta vozila neprestano zuje.
Nekako smo pogodili priključenje ka naplatnim kućicama, ali nismo ni stigli do njih, a čovek u fluroscentnoj odeći istrčao je pred nas. Uputio nas je na posebnu stazu za pešake i bicikliste koja je odvojena od saobraćajnih traka visokom betonskom ogradom te apsolutno sigurna a najbolje od svega je da je prelazak njome besplatan. Ako se dogodi da na početku mosta zaborave da su vrata na drugoj strani zatvorena i da se s natovarenim biciklima nikako ne može stepenicama dole, za manje od dva minuta neko iz obezbeđenje doći će kolima po vas i pomoći vam da prenesete bicikle u traku za vozila a potom voziti iza vas sve dok bezbedno ne pređete na drugu stranu. Da to nismo doživeli, teško bismo poverovali.
Kroz skoro prazan, bogati Rio, krenuli smo ka Patri. Još u Albaniji smo pričali o tome da bi bilo fino kada bismo Novu godinu dočekali u nekom većem gradu, a budući da smo pedalali prema Atini, obalom, izbor je logično pao na glavni grad na Peleponezu. Želeli smo da iznajmimo sobu i da se uveče pridružimo javnoj proslavi na glavnom trgu.
No to nas je čekalo sutradan, a za danas smo predvideli da pronađemo biciklističlku radnju jer je trebalo da zemnimo gomilu delova, te da potom, natenane, obiđemo grad i podignemo kamp na nekom zgodnom mestu na obali ili u kakvom parku na periferiji.
No dočekala nas je najveća kiša od početka naše ture: lilo je bez prestanka nekoliko sati, kao da je neko gore, na nebesima, odvrnuo sve slavine istovremeno pa šiklja u mlazevima. Nije bilo ni govora da postavljamo šator pod otvorenim nebom, ali naći natrkiljeni prostor koji je koliko-toliko zaklonjen od radoznalih pogleda s ulice i iz kuća, nije nimalo lako u velikom gradu. Jedva smo iskopali neki uzak prolaz između dve prazne kuće, gde ćemo ostati suvi tokom noći.
Sutradan — vedro nebo, sunce i toplo — skoro 15 stepeni. U gradu prava novogodišnja gužva: radnje krcate, ulice zakrčene, kafići prepuni bučnih i veselih ljudi. U tom haosu, pokušavamo da pronađemo neki apartman, ali nema šanse. Čini se da niko u Patri ni u okolini ne izdaje sobe. Tražimo u LP, tražimo na internetu, i jedino što nalazimo je adresa jednog hostela. Hajmo tamo. Cenkamo se i dobijamo krevet za po deset evra. Soba jeste zajednička, ali smo sami u njoj, pa možemo s mirom da rasprostremo sve stvari da se suše. Onda pripremamo večeru, novogodišnju, s vinom i muzikom sa laptopa. Oko pola jedanaest krećemo u grad, verujući da se na glavnom trgu nešto dešava. I vlasnica hostela nam je to rekla. Ali u gradu skoro da nema ni žive duše — osim što su lepo ukrašene, ulice su skoro puste, a restorani prazni ili zatvoreni. Gde god ugledamo živa čoveka, priupitamo šta se dešava, i svuda nam objasne da je ovde običaj da se Nova godina čeka kod kuće a tek posle ponoći svi izađu na ulice i u restorane. Od grupe policajaca pak saznajemo da je javna proslava izostala jer grad nema para.
Pošto je toplo, posedimo malo na trgu i onda se vratimo u naš hostel. Imamo još vina, dobru muziku a znamo i za najlepši način da uđemo u novu godinu.

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
rade
rade
12 years ago

Pa ti djevojko vise ne putujes sama a nama to nisi prijavila. A mi brinemo.

Snezana
12 years ago
Reply to  rade

Rade, Rade, pa vi ne pratite pažljivo 🙂
Izgleda da ste preskočili prethodni post “Da je ovo roman…”http://gea-tour.com/2011/12/da-je-ovo-roman/

mara
mara
12 years ago

SREĆNA NOVA GODINA ! ! !
Pratim tvoje putovanje od prvog kilometra i divim se fotografijama a posebno uzivam u tvojim putopisima. U takvim (ne)uslovima uspevaš vrlo lepo, interesantno i slikovito da opišeš sve što je karakteristično i za predele kojima prolaziš i za ljude koji tu zive i koje srećeš kao i o svojim emocijama, Divim ti se – vesela, energična, hrabra , uporna i istrajna u ostvarenju svoga sna i zelje.
Zelim ti sve najbolje. Veliki pozdrav ! ! !

Snezana
12 years ago
Reply to  mara

Oh, MAro, hvala najlepše. Zaista mi neverovatno mnogo znači kada čujem ovakav komentar jer često izgubim osećaj da li je nešto zanimljivo ili dosadno. Hvala na čitanju i na lepom mišljenju.
Pozdrav iz mesta Nemea!

Bane
Bane
12 years ago

SRECNA NOVA I DALJE USPESNO,
Ocekujem da zajedno proslavite i Nas pravoslavni Bozic
i Novu Godinu , kao i malu reportazu o tome,
DOBAR DRUM I VETAR U LEDJA !!….!:)))
Pozdrav , Bane

Snezana
12 years ago
Reply to  Bane

Hvala, Bane. Nadam se da hoćemo, radimo na tome 🙂

rade
rade
12 years ago

Stvarno sada vidjeh. Izvinjavam se. Sretno.

7
0
Would love your thoughts, please comment.x