Omer Zemljanin

Moj domaćin u Antaliji ­- Omer, ima šezdeset pet godina i penzionisani je arhitekta. Kontaktirala sam ga preko Warm Showers liste (za traženje besplatnog smeštaja za bicikliste) i odmah mi je odgovorio potvrdno. Očekivala sam da ima neke veze sa bicikliranjem, ali ispostavilo se da je poslednji put seo na dvotočkaša pre četrdeset godina. Otkuda onda on na ‘našoj’ lisit?
Omer mi objašnjava. Njegov odlazak u penziju označio je veliku promenu u načinu njegovog života. Do tada je kod kuće boravio samo uveče i vikendima, a sada je odjedanput bio tamo svih dvadeset četiri sata. Kako nije sportski tip, već vreme radije provodi između četiri zida, to je njegovoj ženi zasmetalo da ga gleda po ceo dan. Podsticala ga je da nekuda ode, da nađe nečim da se bavi, samo da mrdne iz kuće. I Omer je našao način: kupio je sebi garsonjeru u centru i opremio je kao mesto na kome može da provodi prepodneva čitajući, pišući, divaneći s prijateljima.
Drugi deo storije vezan je za njegovu vajkadašnju želju da putuje. Pošto to ne može sebi da priušti zbog male penzije, pomislio je da bi bilo idealno ako bi u gradovima koje bi voleo da poseti mogao da nađe ljude slične sebi, koje bi on ugostio u Antaliji a oni mu to uzvratili u svojim zemljama. S tom idejom, započeo je pretragu po internetu i nekako nabasao na Warm Showers. Princip rada ove liste nije bio baš ono što je tražio, ali odjedanput mu se otvorio novi svet.
“Zamisli da odnekud u tvoj dom bane Marsovac. Provede nekoliko dana s tobom i onda ode. Potom te poseti drugi Marsovac. Pa sledeći… A sve što ti treba da radiš je da sediš kod kuće i primaš goste s druge planete”, otprilike tim rečima je prijateljima objasnio svoje otkriće.
Od tada je prošlo dve godine, a Omer je ugostio desetine Marsovaca. Delio je s njima prepodneva u svom ‘prostoru’, svom utočištu od dosadnog penzionerskog života, tražeći zauzvrat samo da čuje njihove priče. Uz njih, svet mu izgleda lepši, a život mnogo bogatiji.

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandar
Aleksandar
12 years ago

Snezana, ako samo malo dublje porazmislim o filozofiji g-dina Omera shvatam svu plemenitost njegovih postupaka, a u isto vreme ne mogu ni da zamislim broj zanimljivih prica koje cuje od svojih mnogobrojnih gostiju. Svaka cast. Obavezno mu prenesi velike pozdrave od mene.

Snezana
Snezana
12 years ago
Reply to  Aleksandar

Preneto, Aco 🙂

Bane
Bane
12 years ago

Lep primer ljudske dobrote, pozitivne energije. Pravi primer COVEKA OPTIMISTE, kamo lepe srece da nas je sto vise.
Nas glumac Petar Kralj je cesto govorio :
“jedina prava ljubav je kad mozes da pomognes coveku, sve ostale ljubavi su prolazne”
Mnogo pozdrava Gospodinu. Omeru,
I narvno Tebi Snezo !!!

Snezana
Snezana
12 years ago
Reply to  Bane

Bane. slazem se sa svıme sto sı napısao. Hvala na pozdravıma!

Anci
Anci
11 years ago

Ko hoce nacice nacin, ko nece nacice razlog. Pozdrav za sve dobre zemljane!

5
0
Would love your thoughts, please comment.x