Rod, nasuprot broju

Za žene nije preporučljivo da putuju same.
Ženama nije mesto napolju, pogotovu ne noću.
Žene ne treba da se upoznaju sa nepoznatim ljudima.
Žene zapravo ne bi smele da pomole nos bilo gde bez muške pratnje.
S ovim se srećem u Turskoj na svakom koraku. Sretala sam se i ranije, počev od Srbije pa nadalje, ali mnogo manje nego ovde. Ovo je svet islama, svet muškaraca.
Pričam o tome s Ajše, ženom u ranim tridesetim. Ona je majka dvoje dece i deset godina bila je domaćica. Onda je odlučila da želi da radi i studira. Iz Konje, gde je živela, preselila se s mužem u Karaman, zbog njegovog posla. Ovde se i sama zaposlila, u lokalnom Ministarstvu za omladinu i sport, gde radi u finansijama. Govori veoma dobar engleski.
Žene treba da su uz svoje muževe ili kod kuća ako nisu na poslu, misli Ajše. I misli da je ovo što ja radim teško i opasno.
Ništa teže ni opasnije nego da sam muškarac, odgovaram.
Objašnjavam joj da pre godinu dana ne bih ni pomislila da ću moći da pedalam sama iako znam nekoliko žena koje to rade. A pre par meseci bila sam ljuta na Brajana najviše zbog toga što me je napustio usred patrijarhalne Albanije. Mislila sam da se pretvara kako ne razume razliku jer je tvrdio da ne vidi šta je u tome problem: samo muško ili samo žensko, nema razlike — akcenat je na broju, ne na rodu.
Kasnije, kada smo opet bili skupa, preneo mi je i utisak svoje majke, žene u sedamdeset i nekoj. “Izgleda da je Snežana mnogo više od tebe uznemirena što će nastaviti sama”, otprilike tako nešto je prokomentarisala. Žena u sedamdeset i nekoj. Ali ona je Amerikanka, a to znači odgajana u drugačijoj sredini koja ne pravi rodne razlike.
Tada sam tek poverovala Brajanu da zaista ne razume moje strahove. A u međuvremenu sam u praksi otkrila da je bio u pravu jer razlike nema. Zapravo, ima je ali samo u našim glavama.
Pokušavam da to sada objasnim Ajše. Pričam joj o mojim super pozitivnim iskustvima u Turskoj. Što ne znači da nisam oprezna. Ali bila bih sigurno oprezna i kao muškarac. Nakon koraka (ili šta su već bili) oko mog šatora usred noći, onomad na Krfu, ne bi mi bilo svejedno da kampujem u divljini sve i da se zovem Marko Kraljević.
Ajše se slaže. Razmišlja naglas kako bi izgledalo da je, recimo, studirala u nekom drugom gradu i da je morala da živi sama. Sigurno joj sad ne bi bilo toliko teško da zamisli svoj život bez muža i porodice.
Opominjem je da malo brka stvari: dobro je imati porodicu i decu, svakako bolje nego živeti sam. Ali ako nemaš porodicu i decu, ako si ostala sama, to ne treba da te sputava da živiš život kakav želiš. Problem broja nije problem roda. Volela bih da mogu da je uverim u iskustvo koje sada imam i to upravo među njenim zemljacima. Jer Ajše mi se dopada, deluje energično i pozitivno, a uzela je svoj život u svoje ruke čim je odlučila da ne bude samo domaćica. To je važan korak. Možda će jednom napraviti i onaj sledeći kojim će iskoračiti iz nametnutog mišljenja o sebi kao predstavnici uskraćenog roda.

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Patrick Tu Quoc
12 years ago

Funny, we were said that having kids would put an end to all we had in mind, that everything, if possible, would be more complicated…

Snezana
12 years ago

‘Funny, we were said that having kids would put an end to all we had in mind, that everything, if possible, would be more complicated…’
Kıds, job, lack of money… there is always some excuse. You’ve shown that with three children as possible realize the dream.

AYSE
AYSE
12 years ago

Hi. I got suprised when Isaw my photo.But don’t understand what you say about me.Please translate for me.I’ll follow you.

Snezana
12 years ago
Reply to  AYSE

Hı Ayse! I wrote about our conversation and about limits in our heads. I said that you’re full of energy and that you are a different from other Turkish women I met, because you do not want to be just a housewife. You are interested in your job, also to stady and to learn new things. İs that OK?

ayse
ayse
12 years ago

thats very kınd of you.I told about you to my relatives and family.you are famous.ı would like to take news from you ıf you take care me ı would be glad.good luck

Snezana
12 years ago
Reply to  ayse

Thank you Ayse. We’ll stay ın touch!

Zloćko
Zloćko
12 years ago

Tvoj bivši je zapravo edipovac, tek sam sad ukapirao šta je pogrešno kod njega! Vi ste putovali u troje!, mam je izgleda sve vreme bila prisutna. E to je crnjak!

Snezana
12 years ago
Reply to  Zloćko

Stvarno si zlocko.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x