Napad

31. oktobar
(prekoredna priča, jer uskace pre drugih nenapisanih a koje su se zbile od Urumcija do danas kada se ovo desilo)
Počelo je kao ostvarenje kamperske noćne more: najpre gnevni udarac pesnicom u šatorsko krilo s moje desne strane, potom šut u uži deo, tamo gde su mi noge. I vika na nerazumljivom jeziku.
„Hej! Šta se dešava!“ vičem iz sna.
Prva misao mi je utešna: vidim svetlost, a svakako je bolje biti napadnut danju nego noću.
Ne osećam strah. Samo žurim da otvorim vreću za spavanje i izvučem se iz nje. Ali ziper je zapeo, a kada ga ipak pokrenem, upetljam se u ćebe koje koristim kao podvreću otkako su počeli minusi.
A onaj napolju, suprotno mom očekivanju da će prestati kada bude čuo ženski glas, već je prošao s moje leve strane gde je izlaz, i najsnažnijim udarcem do sada podigao ga oda tla.
„Da li si ti normalan!“ vičem dok se poput mumije kotrljam na desnu stranu.
Ne znam kako uspevam da se laktovima, još uvek zarobljenim u vrećama, oduprem o tlo i zadržim šator da se ne prevrne. Onda se svom težinom vraćam na levu stranu i šator se opet nađe na zemlji. Najzad oslobodim ruke i otvorim „vrata“. Izvirujem napolje, sa izbezumljenim izrazom na licu.
Koliki treba biti siledžija, agresivac, sadista, bolesnik – pa napasti usamljenog putnika na biciklu koji spokojno spava u svom šatoru? I čiji je jedini „greh“ to što je zanoćio na nečijem imanju? Nikada nisam čula ni za šta slično.
Oniži stameni Kinez izgleda zatečen u momentu. Ne znam šta je očekivao da ugleda, ali odjedanput prestaje da udara moj šator i da viče. Stišava malo glas dok mi objašnjava kako sam postavila šator na zasadu nečega.
„Nije tačno!“ ja pak i dalje vičem.
Pokazujem da sam na parčetu ledine, a ne na zasadima koji su svuda okolo. Sinoć sam vrlo pažljivo proverila pre nego što sam razapela šator. Bilo je i nekoliko seljaka koji su videli šta radim i koje sam za svaki slučaj upitala da li je u redu ako tu prenoćim. Jer ušla sam u regiju gde je skoro nemoguće naći komad slobodnog tla. Svuda su njive, zasadi, plastenici, svaki komadić zemlje na kojem nije put ili kuća iskorišćen je za uzgajanje nečega. Kuće, kuće, kuće, a između njih, oko njih, iza njih, ispred njih – njive. I tako stotinama kilometara. Gansi provincija je jedna beskrajna plantaža.
Više od sat i po tražila sam mesto. Pitala sam za hostele i gostinske kuće, ali njih nema u selima. Na kraju, kada je već počeo da se hvata mrak, zašla sam uskom zemljanom stazom između njiva. Računala sam da negde mora postojati par metara kvadratnih neobrađenog tla. Tako sam našla ovu malu ledinu.
Moj napadač zna da sam u pravu i to ga razljuti, jer opet šutne moj šator. Iščupša kočič kojim je spoljno krilo pričvršćeno za tlo i pokazuje mi kako nisam smela da pravim rupe u zemlji.
„To je teško pedeset grama! A rupa nije veća od centimetra! I uostalom, ova zemlja je sva rastresita!“ ne prestajem da vičem.
Iz nekog razloga to ga izbezumi. Kao ludak počinje da zabada onaj kočić po brdašcetu koje se nalazi tik do ulaza u moj šator, pokušavajući valjda da mi objasni kako sam izazvala veliku štetu.
„Bože! Sve i da si u pravu, zar zbog te četiri rupe ti udaraš moj šator, treseš ga i hoćeš da me povrediš! Četiri jebene rupe! Udaraš i treseš! Četiri rupe!“ vičem sada već histerično, kroz suze, dok naizmenično podražavam pokrete njegovih udaraca i pokazujem na (neprobušene) rupe u zemlji.
Strah koji sam bila potisnula sada me je odjednom preplavio. A sa njim, do svesti mi je doprlo i saznanje da je odistinski mogao da me povredi, bez obzira na to što je dan i što smo na dvesta metara od puta kojim prolaze ljudi.
A on, zatečen tom reakcijom, sleže ramenima skoro se izvinjavajući. I obilazi oko onog brdašca, ne znajući na koju stranu da krene. Naposletku odlazi, osvrćući se u neverici.
Dok ja ridam. Zatvaram unutrašnja „vrata“ mog šatora i plačem naglas. Grcam.
Nisam ni bila svesna s kolikim strahom živim svakoga dana.

Subscribe
Notify of
guest
36 Comments
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
spaske
spaske
11 years ago

Zaista mi je žao što si imala ovo loše iskustvo, ali ludaka izgleda ima svugdei od njih se ne može uvek pobeći, nadam se da više neće biti takvih i sličnih situacija na tvom putešestviju.
Verujem da ovde svi saosećamo sa tobom, samo se hrabro drži jer verovatno svaka takva situacija ojača čoveka i ako je neprijatna.

Snezana
Snezana
11 years ago
Reply to  spaske

Spaske, već je sve prošlo. Neverovatno je kako s vremenom čovek zaista ojača i nauči da skoro u momentu pregrmi prethodno loše iskustvo i nastavi dalje kao da ništa nije bilo. Valjda to mora tako, mislim, ako se već upuštaš u nešto ovakvo, onda ćeš ili pregrmeti strahove ili ćeš odlepiti i vratiti se kući. Ja sam za sada na prvoj liniji, a nadam se da ću na njoj i ostati 🙂

mara
mara
11 years ago

Baš uznemirujuće i vrlo neprijatno.Jako mi je žao što ti se to desilo. Razumem i tvoj strah a verujem da si plakala više zbog toga što si sama prepuštena takvim divljacima i neprijatnim situacijama .
Koji je to skot ! ! ! ! Fuj ! ! !
Pola sveta si prošla a tako nešto nisi doživela. A baš sam mislila da ćeš svašta lepo i interesantno videti i doživeti u Kini.
Neka te Bog čuva i moja drugarska ljubav.

Snezana
Snezana
11 years ago
Reply to  mara

Maro, dobar zaključak u vezi sa suzama 🙂
Već sam prebrodila sve što se desilo i ne ražmišljam više o tome. Nekako uzimam to kao onaj promil neophodnih neprijatnosti na ovakvom putešestviju. I čuvam se koliko mogu verujući da će onda i Bog da me sačuva.
veliki pozdrav!

Biljana
Biljana
11 years ago

hej, drz’ se. Puno nas te prati i cita i saljemo ti dobre misli za dalje 🙂 to sto radis je mnogo veliko i inspirativno za sve nas.

Snezana
Snezana
11 years ago
Reply to  Biljana

Biljo, uzvraćam pozdrave svima u Expeditio! Znam da me podrzavate i pratite!

Nevena
Nevena
11 years ago

Sto rekla Jelena : sledeci put obavezno nesto za samoodbranu pored glave,i samo smireno i odlucno u protivnapad.Zao mi je sto te ova budaletina uznemirila,ali na ovakve situacije treba racunati i ne dozvoliti da te izbace iz koloseka.Malo se isplaci,obrisi suze i- pravac svojim putem.

Snezana
Snezana
11 years ago
Reply to  Nevena

Nevena, imam paprika-sprej, ali, kao što objasnih u odgovoru Tošketu, ne bih da ga upotrebim ako baš nije stani-pani. Kada se ovo desilo, nisam ni na sekund pomislila da ga upotrebim iako mi stoji svake noći pored glave. Jedino sam razmišljala kako da se iskobeljam napolje i objasnim sa napadačem. Još uvek verujem u snagu reči 🙂 Dobro, nekada pomažu i suze 🙂

Danny
Danny
11 years ago

Moram prvo da kažem da se moja porodica i još par prijatelja divimo tvojim podvizima već mesecima (od Gruzije čini mi se) ali nikako da se neko javi i ,,javno te podrži” 🙂 Chin up, stay safe itd. su dobri saveti, al’ najbolje bi bilo draga Snežo voz, pa u normalnije krajeve 🙂 (ili makar toplije); ja bih voleo da, recimo, za koji mesec/godinu, čitam blog iz Indije/Afrike/Australije a ne o tome kako te je neki ludi Kinez primorao da mu robuješ u plasteniku par meseci zbog par rupica u zemlji. 🙂 Puno pozdrava iz N.Sada P.S. Moraš dalje i… Read more »

Snezana
Snezana
11 years ago
Reply to  Danny

Danny, hvala na podršci i čitanju! Pa plan je da uskoro pređem u Vijetnam, ili Burmu, u svakom slučaju, da se muvam tokom zime po tim zemljama: Vijetnam, Kambodža, Tajland, Laos, Burma. Pre monsuna bih u Indiju a posle na Tibet.
Kina mi nikako nije legla, uprkos velikoj želji. Ljudi su fini, mahom, ali za nekoga ko putuje po svim tim vuko******, previše je problema i napora. I nije to samo moje iskustvo, već većine cikloputnika. No, pisaću o svemu.
Pozdrav iz Šijana

Zoran
Zoran
11 years ago

Da budem iskren, očekivao sam tako nešto puno ranije, ali vremenom sam se uz tvoje priče nekako opustio. Izgleda da ne možeš obići toliki svet, a da ne nagaziš baš ni jednu budalu. Nemam nikakav pametan savet, samo nadu da si ovim ispunila kvotu budala za ovu i narednu godinu. Čuvaj se i vetar u leđa.

Snezana
Snezana
11 years ago
Reply to  Zoran

Zorane, već po principu verovatnoće, moralo je da se desi nešto ovako — to se slažem. Kada 16 meseci živiš na drumovima i spavaš pokraj njih, sasvim je izvesno da ćeš nabasati na neku budalu koja će pokušati da te povredi. Nadam se da sam onom krađom ručne torbe u Grčkoj i sad ovim ispunila tu kvotu verovatnoće 🙂 Hvala na lepim željama.

Zuca
11 years ago

Snezo,bilo pa prošlo,cepaj dalje.A i kakvo bi to putešestvije bilo bez tog kineskog magarca?

NS-Kinez
NS-Kinez
11 years ago

Draga Snezana, prodjoste vi kroz veliku Kinu a da niste videli nista, ne zamerite na direktnom zakljucku. Mislim na ljude. Slazem se sa Robertom gore, druga kultura i obicaji a nikad ne zaboravite da ne samo da ste stranac vec i gost. Ne funkcionise sve bas tako idem gde hocu, pricam engleski i kampujem gde mi je milo. Ako cemo po pravilima, morali ste obavestiti ambasadu o svom planu kretanja i zadrzavanja. Nema bas mali broj slucaja, pogotovo u tom regionu oko Yunnana da strance osumnjice za drug trafficking pa zaglave lokalni pritvor. A da ne govorim o tome da… Read more »

Snezana
Snezana
11 years ago
Reply to  NS-Kinez

Nadam se da ste vi videli ljude kada ste bili u Kini. Reci nekome ko je tri meseca proveo napolju, sa ljudima, da nista o njima nije naucio je – u najjmanju ruku – proizvoljni zakljucak, da ne upotrebim tezu rec. Ambasada mi nikada nije odgovorila na mejl koji sma im poslala – toliko o vasem znanju kako stvari funkcionisu. Ne postoji pravilo o prijavljivanju svaka 24 sata. Navedite mi relevantni izvor (sajt kineskog ministarstva recimo) gde ste nasli tu informaciju. Sta god vi mislili i proizvoljno zakljucivali, sasvim dobro sam se obavestila o pravilima pre dolaska. Vi to nazivate… Read more »

Snezana
Snezana
11 years ago
Reply to  NS-Kinez

NS Kinezu, zanima me jos par stvari:
Da li samo u Kini nisam videla nista ili se taj zakljucak odnosi i na ostale zemlje koje sam posetila?
Ako se odnosi i na ostale zemlje, onda znaci da vi o ostalim zemljama (oko 17-18 njih) imate relativno lose misljenje, posto je moje relativno dobro.
Ako se odnosi samo na KInu, s kojim pravom (i umisljenoscu) mislite da imate tapiju na pravilno vidjenje stvari i da nijedno drugo glediste nije relevantno?

Jelena Mijatović
Jelena Mijatović
11 years ago

Draga naša drugarice, ne daj se…znamo da imaš oštar jezik a ubuduće ciglu u šator za mirniji san i spokojno jutro 😉
Pun gas i ne dozvoli kojekakvim iskompleksiranim idijotima da ti kvare putešestvije.
Glavu gore!

Snezana
Snezana
11 years ago

Jeco, pozdrav! Hvala na podršci! A džaba moj oštar jezik kad me ništa ne razume 🙂 I znaš šta je najblje — u Kini je normalno da vičeš kad pričaš, valjda zato što inače žive u neopisivoj buci, tako da moja vika nikoga ne potresa. Svi to smatraju normalnim tonom razgovora.

Toske
Toske
11 years ago

Nemoj ciglom kako ti preporucuje Sarmica. Kod takvih ludaka mozes da izazoves jos veci bes i da te povrede. Uradila si naj boje sto si mogla, sakrila si strah i digla galamu. U takvim situacijama budi krajnje koncetrisana ne prilazi suvise blizu i gledaj u ruke i noge kako bi mogla da ibegnes eventualni udarac.

Snezana
Snezana
11 years ago
Reply to  Toske

Toške, slažem se da ne treba pokazati strah. Mene je izbezumilo upravo to što nije ni pokušao da mi bilo šta kaže ili objasni nego je najpre hteo da me povredi. I u normalnom životu sve u meni se buni protiv takve agresije. Zato sam samo bila ljuta.
A ne mislim da treba uzvratiti fizički ako nije zaista stani-pani i ako nisi siguran da si jači. Jer fizičko uzvraćanje može da izazove samo još veći gnev. Ako kreneš da se biješ, onda više nema povlačenja.

NekiCovek
NekiCovek
11 years ago

Svet je pun idiota. Neki su idioti jer su ludi, a neki su idioti zbog zatucanosti sredine u kojoj zive… Treba dobro paziti! Mene je skoro neki ludak jurio sekirom kroz neko selo, pa kad sam se vracao (jer nisam mogao da produzim posto selo udara u planinu) onda me je jurio traktorom, a ja nemam blage veze zasto… Samo je iz cistog mira poceo da me juri sekirom dok sam prolazio biciklom?!?!?! Osim toga, skoro u mom gradu se desilo da je neki decko prelazio ulicu i dobacio nesto nekom bahatom vozacu i ovaj izasao iz auta i pucao… Read more »

Snezana
Snezana
11 years ago
Reply to  NekiCovek

NekiČovek, ima mnogo ludaka, zaista. Problem je što nikad ne znaš šta može da izazove njihov gnev. A kada se to desi, pa ne znam, treba gledati samo da se ukloniš što pre.

Robert
Robert
11 years ago

Postavila si stvari tako kao da nisi ništa napravila. Maltene kao da te čovjek iz čista mira napao na ulici. To je druga kultura i moraš se prilagoditi pravilima te kulture, a ne da ti misliš da je to ok. Njima to očito nije ok. Vidi se da ne poštuješ te ljude i njihove stavove, jer ako njemu rupe u – njegovoj zemlji nisu u redu – onda nisu u redu. To sto ti mislis da to nije ništa – to je tvoj problem. I sad već kad te čovjek nađe na svojoj zemlji, ti umjesto da se pokunjene glave… Read more »

Snezana
Snezana
11 years ago
Reply to  Robert

Roberte, ne kačiš suštinu. Čovek je napao nekoga ko spava, znači nemoćnijeg od sebe, napao je fizički, grubo, sa željom da povredi pre nego što se spavač probudi. Čak i u pokoljima poštovano je pravilo da se spavač prvo probudi pa da ga onda kolju. Dakle, štagod da sam uradila, to nije način. Sasvim drugo pitanje je za šta sam ja kriva. Postoje reči u civilizovanom svetu. Postoji način da se “krivcu” natrlja nos rečima i civilizovanim sredstvima, a ne udarcima i pokušajem da mu se sruši “kuća”. Verujem da to možeš da ukapiraš mada verovatno nikad nisi spavao u… Read more »

Dejan PG
Dejan PG
11 years ago

Snežo, ne sekiraj se. Verovatno bi i da si ovde naletela na nekog takvog tipa, tako da to nije uslovljeno putovanjem. Jednostavno, i takvi ljudi postoje svuda oko nas na šta ne možemo uticati. Glavu gore i želim ti vetar u leđa sa ponekom trunkom sreće da ih što više izbegneš.
Odoh i ja popodne da se malo provozam, neću baš kao ti daleko ali ovih podgoričkih 20 stepeni zove na pedalanje.
😉

bicikloman
bicikloman
11 years ago

Kinezi su jako nekultuni, agresivni, zive u klanovima i ne prihvataju tako strance kao sto smo mi njih pustili da nam zauzmu NBG. Istraj i samo napred.

Djurisic mlad major
Djurisic mlad major
11 years ago

Svaka cast.Ali ja ma koliko propustio u zivotu ne bi se usudio za ovakvo putesestvije. Bas iz razloga bezbednosti..Sto moje,sto tudje.Slab sam na pretnje i napade i u ovakvoj situaciji ne znam kako bi se ponasao.Da zaglavim u nekakvu vonjavu,memljivu azijatsku prdekanu punu buba svaba i koljaca..Tesko.Svaka cast na hrabrosti.Ili ludosti.Kako ko zakljuci..:)

Tales
Tales
10 years ago

Sad tek pročitah ovaj tekst. Kolika čovek budaletina i maloumnik mora da bude da bi tako nešto uradio, to je čudo. Mada, kad sad razmislimo… postoje ogromne kulturološke razlike. Ono što sam video što si doživela ovde, tj. takvo ponašanje je za Kineze normalno (ono što je kod nas Evropljana skandalozno). E sad, ovaj NS-Kinez je teoretski u pravu za neke stvari. Ali, praktično mislim da je lik koji je došao da prosipa pamet i kontrira, jer, ono, da bi bio originalan moraš da kažeš ono što svi ljudi ne misle (ili ne kažu). Kako god, nije on vredan nekih… Read more »

Miroslav Miljkovic
10 years ago

Ne brini, nece oni na zene, zao mi je sto pre nisam video ovaj tekst o tebi i putovanjima.
Kinezi su takvi i uvde u Beogradu – imao sam vrlo lose iskustvo na brodu – restoranu kad je bio u Zemunu dok ga izgleda sami nisu zapalili. Znam da je ovo vec odavno proslo ali utehe nikad dosta !
Pozdrav !

Nikola Vunduk
Nikola Vunduk
7 years ago

Postovana , i ranije a i sad jos vise nista ti ne verujem , tvoje puovanje je laz koje se bar u polovini baca u more . Evo samo ovde u insertu napad pregrst lazi, spavas na minusu a u satoru si kad bi to tako bilo niko ne bi pravio kucu ili kupovao stan , kazes kako si pitala seljake mozes li da se ulogoris tu gde inace jesi , obrazovani neki seljaci Mijanmara svi znaju engleski gde god se vi pojavite tu svi znaju engleski smesno da smesnije ne moze biti. Pa i taj siledzija koji tek tako… Read more »

Tomislav Vinko
Tomislav Vinko
7 years ago

Gospon Nikola , nemate pojma o cemu pricate ili zar svi koji rade teze fizicke radove idu po ljekarnama i kupuju vitamine. Za sunce isto ili su ljudi na gradevinskim radovima supermeni .
Ja sam isto proputovao na biciklu dosta i sve sto trebas jest dobro jest i slusat tijelo i jesti sto ti prija.
Na svakodnevno pedaliranje se naviknes brzo.
Snjezana samo naprijed , dobro opsijes putovanja i dozivljaje.
Pozdrav iz Splita

Dule
Dule
7 years ago

Može čovek sve da izdrži kad je mlad, smo napred Snežo svaku sreću ti želim….

Marko g
Marko g
6 years ago

Kakvo si cebe ovde,imala je li ti bilo tesko cebe?

Nikola Vunduk
Nikola Vunduk
7 years ago

Ocekivano , princip napad je najbolja odbrana, bas zato sto vozim bicikl znam kako to izgleda sedeti na sedistu bicikla 7-8 sati i nije bas prijatno , pa sunce u sred dana isto tako nije prijatno pa potrebna energija pa hrana sa svim mikroelementima ako to traje vise dana kao sto je kod tebe rec, tebi je sve to kao lako kao da sedis na sobnom biciklu u ruci drzis olovku i pises dramatizaciju teksta. Siguran sam da imas ekipu sa kojom putujes koja te u stvari vozi u kombiju a kad stignes na odredjenu destinaciju , tad bicikl iz… Read more »

36
0
Would love your thoughts, please comment.x