“Svedočenja o Zemljanima”, Aliena van Comfort

(Odlomak)

Pitam je za ime.

„Happy Charlie“, odgovori, a ja je pogledam u neverici. „Stvarno se tako zovem. Moji roditelji hteli su da imam sreće u životu i da naučim engleski, pa su mi dali to ime“, objasni devojka.

Studira engleski u Medanu, ali pošto je siromašna, mora i da radi. U indonežanskom školskom sistemu student ima pravo na odmor nakon svakog položenog ispita. Srećna Čarli tada nastoji da zaradi neki rupi.

Retko ima priliku da vežba jezik, žali mi se. A morala bi jer želi da dobro nauči engleski. I želi da ode u Ameriku. I u Južnu Koreju. O, kako silno želi da poseti Koreju, sve bi dala da tamo ode. I želi da putuje. I da sazna mnogo toga. I da pobegne iz kulture koja je sputava i ograničava samo zato što je žensko. I da se uda za stranca.

„Imam hiljadu snova!“, kaže ushićeno, trčakarajući da ugosti kupce i vraćajući se da nastavi razgovor sa mnom. „Ali kako da ih sve ostvarim?“

Nema novca za knjige, nego ih pozajmljuje iz univerzitetske biblioteke. A kada bi imala svoj udžbenik, ponela bi ga ovde i čitala ga svaki put kad ugrabi malo vremena.

„Da sam znala… sinoć sam poklonila indonežansko-engleski putnički priručnik“, kažem sa žaljenjem.

„Aaaaaa!“, zavapi Srećna Čarli. „Da li imate još neku knjigu na engleskom, molim vas?!“

Stojim i gledam je nemoćno. Razmišljam kako bih suvim zlatom platila udžbenik engleskog, samo da sada mogu da ga poklonim ovoj devojci sa hiljadu snova. Ali gde da nađem tako nešto u ovoj zabiti usred Sumatre.

A onda, kao istiniti dokaz verovanja u svrhovitost svega što nam se dešava, setim se da u nekoj od bisaga imam džepni „Oksfordski priručnik jezičkih nedoumica u engleskom“. Nosim ga godinama, od početka mog puta, a da ga nijednom nisam otvorila. Potpuno sam zaboravila na njega. Ili će pre biti da je ta knjiga čekala svog pravog čitaoca, onog kome će predstavljati ceo svet.

I uzmem da kopam po bisagama, izručujući sve stvari na put.

„Izvoli Čarli”, kažem, pružajući joj knjigu koju sam najzad našla. “Neka ti pomogne da zaista budeš Srećna.“

„O, hvala vam. Hvala vam do neba!“

I poče da skače okolo, držeći onu knjižicu obema rukama, na srcu.

O ČEMU JE KNJIGA

“Svedočenja o Zemljanima” je zbirka priča o neobičnim, dirljivim, zabavnim, dobrim i retko kad neprijatnim susretima sa ljudima tokom mog sedmogodišnjeg bicikliranja kroz Evropu i Aziju. Zbog tih ljudi, zbog zgoda i ređe nezgoda sa njima, osećala sam se kao da sam pala sa druge planete, jer nikada, ni uz svu maštu, ne bih mogla da zamislim da će uraditi ono što su uradili ili da ću se ja naći u svim tim situacijama. Ali kad izađete izvan zone komfora, tada sva čuda postaju moguća. Ova knjiga je najbolje svedočanstvo o njima, koje ispisujem pod pseudonimom Aliena van Comfort (Putnica van Komfora) – kako bi zapravo trebalo da glasi moje ime i prezime na Putu 🙂

KAD IZLAZI KNJIGA

Pretplata traje dva meseca, do sredine novembra, kada knjiga izlazi iz štampe.

POTPISIVANJE

Svi primerci naručeni u pretplati biće potpisani, a prvih 500 biće numerisani kao bibliofilski primerci – što će kad umrem i postanem slavna imati posebnu vrednost.

PRETPLATA

Pošaljite svoje podatke (adresu i telefon) na ciklonomad@gmail.com i dobićete sva uputstva. Cena je 999 rsd, sa uračunatom poštarinom za Srbiju. Iznos za inostranstvo je 8 € + poštarina.

 

.

.

.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x