Vreće za spavanje

Izbor vreće

Osećaj hladnoće i/li toplote je individualan i zavisi od mnogih faktora, kao što su godine, zdravstveno stanje, pol, navike. Tako će se od dvoje kampera koji spavaju u istom šatoru, u istovetnim vrećama za spavanje, jedan osećati sasvim prijatno dok drugom može biti prohladno ili čak hladno. Stoga, sva uputstva o izboru odgovarajuće vreće za spavanje treba uzeti samo kao polazne osnove, a potom obratiti pažnju na one odlike koje su svakome ponaosob važne.

ultra_sleeping_bag_pl_lg

Na torbama vreća za spavanje a nekad i na etiketama proizvođača odštampan je „termometar“, na kome su označeni temperaturni limiti te vreće: maksimum, komfor, ekstrem. Uvek gledajte srednju vrednost — „komfor“. Izračunajte najnižu temperaturu na kojoj očekujete da ćete spavati a potom oduzmite deset – broj koji ste dobili je vaša „komfor“ temperatura.

Prva stvar o kojoj treba da odlučite je – perje ili sintetika? Reč je o različitim vrstama toplotnih izolatora koji se koriste u različitim klimatskim uslovima. U uslovima veće vlažnosti vazduha, niskih ali ne ekstremnih temperatura, sintetika je bolji izolator. Sintetičke vreće će zadržavati izolaciono svojstvo i kada su vlažne. Ako ćete kampovati u jako hladnim i suvim uslovima, onda izaberite perje. Perjane vreće su lakše, prijatnije i kompaktnije, ali postaju neupotrebljive kada se navlaže.

Druga stvar je oblik vreće – pravougaoni ili mumija? Pravougaone su prostranije i uglavnom zahvalnije za nove i povremene kampere, kao i za one koji se mnogo okreću u snu. Mumije ne ostavljaju mnogo prostora spavaču te zahtevaju svojevrsnu uvežbanost kako za spavanje, tako za izlaženje iz njih. Zahvaljujući tome što nemaju viška materijala, lakše su od pravougaonih.

Ukoliko se odlučite za mumiju i kupujete u prodavnici koja je dobro snabdevena, tražite od prodavca vreću za vaš pol, jer su ove vreće anatomski oblikovane, što znači da su drugačije krojene za muškarce i za žene. Osim što su u predelu bokova proširene, ženske mumije imaju i posebno zadebljanje u predelu stopala, pošto žene prosečno imaju hladnija stopala od muškaraca. Takođe, zavisno od pola, razlikuju se i veličine vreće – označene standardnim slovima S, M, L.

Spojive vrećeKada kupujete mumiju, obavezno je „probajte“, a isti savet trebalo bi da primenite za bilo koju vreću za spavanje:

  • Lezite u vreću.
  • Zatvorite je i obratite pažnju koliko lako vam to ide od ruke: Da li ziperi dobro klize? Da li imate dovoljno mesta da podignete ruku dok ih zatvarate/otvarate?
  • Da li vam veličina vreće odgovara? Ako je predugačka, imaćete višak težine za nošenje. Ako je pak prekratka, imaćete problema s cirkulacijom u nogama i hladnim stopalima.
  • Zažmurite i pokušajte da otvorite vreću, podražavajući na taj način noć u šatoru. Da li uspevate lako ili imate problema?
  • Ako je vreća perjana, obratite pažnu na to da li je svuda ravnomerno „popunjena“ perjem.
  • Ukoliko kupujete vreću za niže temperature, trebalo bi da u njoj imate dovoljno prostora za termofor za noge, kao i za dodatne slojeve odeće u kojoj ćete nekad morati da spavate.
  • Neke vreće predviđene su i za spajanje sa drugom vrećom u jednu. Obično jereč o ‘muškoj’ i ‘ženskoj’ vreći, koje imaju zipere sa različitih strana. Da bi dve spojene vreće funkcionisale kao jedna, moraju biti od istog proizvođača.

 

Spavanje u vreći

Ako su temperature u rasponu „komfornih“ koje su označene na vreći, najbolje je spavati sa minimumom stvari na sebi – u majici i vešu (po mogučnosti aktivnom). Zatvorena vreća zadržava toplotu tela unutra, pa čak i ako vam je po ulasku u nju bilo hladnjikavo, vrlo brzo će vam postati toplo.

Ako vam je pretoplo, možete otvoriti vreću i koristiti je kao pokrivač.

Ukoliko vam je hladno, obujte čarape (vunene po mogućnosti), odeću prema potrebi, a na glavu obavezno stavite kapu – glava zadržava ili ispušta čak do 40% telesne toplote! Zatvorite vreću do kraja i zategnite lastiš oko lica. Ostavite samo prostor za nos, a ukoliko je veoma hladno, možete disati kroz neki džemper ili šal.

 

Unutrašnja vreća

Vreća od tankog materijala koja se koristi kao „posteljina“ za glavnu vreću. Možete je sami sašiti od starog čaršava ili frotira.

Namena unutrašnje vreće je višesturka: u hladnim noćima, u njoj će vam biti topllije; ako je pretoplo, može se spavati samo u njoj dok se glavna vreća koristi kao pokrivač; unutrašnja vreća omogućava da glavna vreća ostane duže vremena čista i da sporije upije miris spavačevog znoja.

 

Održavanje vreće

Sintetičke vreće se lako održavaju. Pročitajte uputstvo proizvođača koje se nalazi na etiketi i strogo ga se pridržavajte. Znajte da ako jednom operete vreću u vodi koja je toplija od predviđene ili ako je izložite visokim temperaturama na hemijskom čišćenju – izgubiće mnoga od svojih termoizolacionih svojstava.

Perjane vreće treba prati samo ako je to zaista neophodno. Peru se pomoću specijalnih tečnih sapuna koji se prodaju u prodavnicama outdoor opreme. Prilikom sušenja, perjanu vreću treba postaviti na ravno tlo celom površinom (ne da visi). Dok je mokra, rastresite perje ravnomerno po celoj vreći. Budite veoma strpljivi i pažljivi u tome jer ako to ne uradite dobro, kada se vreća bude osušila, imaćete gromuljice i loptice zgrudvanog perja koje je izgubilo sva svoja termoizolaciona svojstva.

Znajte da se nakon svakog pranja perjana vreća stanjuje jer deo perja ostaje slepljen ma koliko ga dobro rastresli prilikom sušenja.

Ukoliko vreća (posebno perjana) nije prljava, već se samo oseća na znoj, nemojte je prati. Napravite rastvor od vode u koju ste sipali vinsko sirće, naprskajte njim vreću i ostavite da se osuši na suncu.

Kad god ste u mogućnosti, provetravajte vreću – poželjno bi bilo svakog jutra nakon spavanja u njoj ostaviti je najmanje sat vremena na suncu i/li vetru.

 

Pakovanje vreće

Prilikom kupovine, uz vreću se dobija i pripadajuća kompresiona kesa u kojoj se ona nosi. Često je od vodonepropusnog materijala a trebalo bi i da ima uzice pomoću kojih se lakše kompresuje i pomoću kojih se može prikačiti za ruksak.

Kad je reč o pakovanju vreće za spavanje, jedni zagovaraju metod urednog slaganja koje podrazumeva da se vreća presavije i pažljivo umota u rolnu a onda se na nju navuče kompresiona vreća, dok drugi smatraju da je svejedno i ako se samo zgužva i ugura u nju.

Ako perjanu vreću nećete koristiti nekoliko dana, nemojte je ostaviti u kompresionoj vreći. Perje se ne čuva kompresovano na duže vreme. Neki proizvođači uz svoje perjane vreće nude i mrežaste velike vreće za pohranjivanje perjanih vreća kada se ne koriste. Dovoljno prostora i vazduh omogućavaju perju da zadrži svoja termoizolaciona svojstva.

Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
zlatko
zlatko
8 years ago

uh zao mi je sto ne mozes da mi preporucis vrecu a sto se tice satora veruj mi nisam ja taj jer sam ga jedva nabavio preko prijatelja van zemlje i mogu ti reci da je ekstra udoban komforan i da je do sada nosio na sebe veliku padavinu kise a da je milina biti u njemu ko stan je sa dvoristem i komforom ko na more.iskreno preporucujem svakom kamperu koji moze da ga uzme ja sam moj nabavio za 180 e na popustu
pozdrav

Milan
Milan
9 years ago

Postovani koja je najjeftinija cena za vrecu za spavanje.
Hvala

Zlatko
Zlatko
8 years ago

Snezana kakva je vojna vreca za spavanje i koja je njena minimalna temperatura koju moze da podnese .Pozdrav

Zlatko
Zlatko
8 years ago

Hvala Snezana.Mozes li mi preporuciti koju vrecu da kupim posto volim da je udobna topla i komforna za kampovanje i putovanje bajsom.Za sada sam uzeo sator Husky SAWAJ 2 GREEN.Putovanje bajsom i upoznavanje Srbije je fenomenalno.

Snezana
Snezana
3 years ago

Zdravo,
nemam iskustva s vrećama… Gledam ovu – široka je, dovoljno za mene i dete od 5god… ali ne mogu da odredim za koju je temperaturu, drugačije su oznake.. ako može pomoć?
Bojim se i preznojavanja u ovom materijalu.. šta mislite?
https://www.trimm.cz/en/catalog/c-spaci-pytel-divan-extreme-28-c-c1822.htm
Hvala

Last edited 3 years ago by Snezana
Snezana
Snezana
3 years ago

ovo obrišite, uspela sam da editujem tj. dodam link koji sam zaboravila 🙂

Last edited 3 years ago by Snezana
Tijana
Tijana
2 years ago

Draga Snežana,

Koja vreća za spavanje Vam se, do sada, najbolje pokazala?

Pozdrav,
Tijana

snezana
Admin
2 years ago
Reply to  Tijana

Vreća koju sam imala na početku: Sierra perjana, ženski model, sa pojačanjima za stopala i bokove, mislim da joj je komfort zona bila -12C. Ali je koštala 400$ (to je bio dar mog ex kad smo krenuli).

11
0
Would love your thoughts, please comment.x