Nisam Amazonka

I opet rastanak, samo ovog puta planiran. Razdvojili smo se kako bi Brajan i Kurt napravili ‘mušku’ turu, a to znači nepoštedno planinsku, dok se ja odmaram i čekam da ova zima malo popusti. Bojan i Fu, najpre naši a sada samo moji domaćini — u Mumdžularu između Bodruma i Milasa — ranijih godina su u ovo vreme uveliko postavljali za doručak napolju, na terasi. A sada sedimo unutra, pored vatre iz kamina, dogrevajući se pomoću velike plinske grejalice koja radi punom snagom.
Dva dana pre nego što smo pristigli ovde protresla me je i iz gaća istresla groznica od 38,5 stepeni. Virus, verovatno, budući da je samo protutnjio mojim telom i nakon dvadeset četiri sata ga napustio. No svejedno — ne prija ni kod kuće, u toploj sobi, pod jorganima, a nekmoli u šatoru, na zemlji natopljenoj vodom od skoro svakodnevnih kiša.
Nepunih nedelju dana ranije vađen mi je i teškom mukom izvađen umnjak. Sutradan posle intervencije, po verovatno najgorem pljusku od početka putovanja, vozili smo skoro tri sata do aerodorma u Izmiru, kako bismo dočekali Kurta.
A još ranije, sredinom januara, jedva sam se oporavila u Atini, nakon što sam se bila preforsirala. Trebalo mi je pune dve nedelje da ponovo stanem na noge.
I da u međuvremenu nismo napravili skoro hiljadu kilometara, sve ovo verovatno bi zvučalo kao Jeremijina jadikovka. Ovako, čovek samo može da me pita: Ko me ter’o? Niko. Je l’ me neko sad tera? Jok.
Dakle?

Dakle, vozite vi, dragi ciklo-spartanci, na manje od pet stepeni iznad nule, spavajte na minusu, preznojavajte se od potparivanja na pljuskovima, borite se sa ledenohladnim vetrovima — ja nisam vaša Amazonka. Sačekaću malo lepše dane, jer bih da još malo potrajem.

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
most voted
newest oldest
Inline Feedbacks
View all comments
mara
mara
12 years ago

Da, pametno je što si odlučila da malo odmoriš . Treba snagu i energiju ravnomerno rasporediti i trajati… Koliko kilometara je iza tebe ! A koliko te još čeka ! Uzivaj .
Ta temperatura (38,5) ti je bila opomena organizma. Slušaj ga pa će te dobro sluziti.
Ne znam koliko znaš ali kod nas su bile velike hladnoće (veliki minusi) i veliki “snezni pokrivač”. Danas tek malo otoplilo – koji stepen iznad nule. Ni mi ovde ne vozimo “biciklove” ha ha ha Odmaramo ha ha ha
Puno pozdrava 🙂

Snezana
Snezana
12 years ago
Reply to  mara

Čula sam ponešto o minusima u Srbiji. Stvarno vam je bilo strašno hladno. Nadam se da će sad da krenu topliji dani i da Baba Marta neće da pokaže neko ružno lice. Ovde je takođe veoma hladno, a posebno ti je hlano kad si stalno napolju. Kad ideš samo da voziš pa se vratiš u toplo, to je lakše podneti. Recimo, juče sam napravila izlet do Milasa, ukupno 70 km, temperatura je bila nula, ali dan sunčan, i baš mi je prijalo. No, nisam sigurna da bi mi prijalo da sam noć morala da provedem u šatoru. Ali valjda idu… Read more »

NS drugari
NS drugari
12 years ago

Pozdrav od virtuelnih prijatelja iz Novog Sada! Malo smo se dopisivali pre polaska na put, mozda se secas. U svakom slucaju, zelim da javim da i dalje pratimo svaki post i svaku sliku iako ne komentarisemo mnogo. Nadam se brzom oporavku tela i volje, a i lepsem vremenu!
Samo vas gledamo 🙂

Snezana
Snezana
12 years ago
Reply to  NS drugari

Drugari iz NS-a, hvala vam! Ovde sam kod jednog vašeg sugrađanina, koji se preselio u Tursku. On i njegova supruga me maze i paze. Sredinom nedelje idem u Antaliju, a krajem meseca bi trebalo da se sretnem sa Brajanom i Kurtom. Kurt se vraća za Ameriku a Brajan i ja, nadam se, nastavljamo dalje.
Veliki pozdrav!

Joanne & Dennis
Joanne & Dennis
12 years ago

Dear Snežana, I don’t know if you know that we follow your blog very closely (even with the crazy Google translation from Serbian to English, we understand almost everything–we think!). Although we’ve been very quiet, and not made comments, we of course think about you as you bicycle kilometer after kilometer on this incredibly ambitious adventure. We are so sorry you have been so sick, in addition to having to cope with having your wisdom tooth extracted–no small thing to endure! And on top of all this, you have continued on in the extreme cold temperatures, the rain, the wind,… Read more »

Snezana
Snezana
12 years ago

Dear Joanne & Dennis, Nice to have a comment from you. Bryan told me that you’re reading my blog, despite a silly Google’s translations. Thank you very much on your support and encouragement words. I’m not so bad now, I feel just a little weak. But this resting will be good for me. In the same time, I am happy because guys can make a harder tour riding faster and more comfortable. I have had this idea even before I had been ill, because I thought that the separation is good for Bryan and me. Tonight, I’ve got email from… Read more »

NS drugari
NS drugari
12 years ago

Izgleda da se misljenja Novosadjana i Amerikanaca (komentatori) poklapaju 🙂 Da, bili su minusi ali evo otopljava polako. Juzni deo Srbije je bio bas zavejan sudeci po vestima, ali severno od Dunava nije bilo nista sto nije normalno za jedan januar. Malo vise panice u medijima nego sto treba. I mi motoristi, kao i biciklisti zavisimo od vremena i zimi smo na granici ludila. Cesce gledamo prognozu nego bilo sta drugo na netu. Ako vas neko razume osim kolega biciklista, to smo mi 🙂 Mogu se namirisati topliji dani iako jos nisu bas tu. Nadam se da se i kod… Read more »

Snezana
Snezana
12 years ago
Reply to  NS drugari

O, ovo je tako lep mejl! Raduje me što smo vas inspirisali za Transfagarašan i Transalpinu, mislim da biciklisti i motoristi najviše uživaju u te dve staze. Mogu samo da zamislim kako će to izgledati pri većim brzinama! Čuvajte se, ipak 🙂 I pošaljite neke fotke ili link ili neki tekst. P.s. Uzgred, verujem da znate za reviju Dva točka. Tamo sam jedno vreme radila kao lektor (ali se ne pozivati na mene jer sam im dala otkaz). Uglavnom, oni objavljuju neke lepe putopise motorista i lepe fotke, pa možda razmislite i o tome 🙂 Pozdrav iz ipak toplog Mumčulara… Read more »

Joanne & Dennis
Joanne & Dennis
12 years ago

It’s so nice to hear back from you, dear Snežana! We continue to enjoy reading your blog and looking at your wonderful photos–and we hope that day by day you are getting your strength back. It must be difficult to feel so weak when you are accustomed to having enough energy to do whatever you want! So, we send you healing thoughts, and hope that your “time out”, with time to sleep, relax and take care of yourself, will be “just what the doctor ordered” as we say–and you’ll soon feel “as good as new”. With hugs from afar, Joanne… Read more »

Snezana
Snezana
12 years ago

Dear Joanne and Dennıs,
Thank you for your support and nice wishes.
I am now completely recovered, and physically and mentally I am strong again.
For a day or two I will contınous my trıp.
Kınd regards,

10
0
Would love your thoughts, please comment.x